In articol:
- Controale la frontierele dintre România și Bulgaria
- Ce trebuie să știe românii despre punctele de trecere a frontierei în Bulgaria
Bulgaria pune în aplicare o decizie luată împreună cu România, Austria şi Ungaria înainte de aderarea propriu-zisă la Schengen.
Controale la frontierele dintre România și Bulgaria
Consiliul de Miniştri de la Sofia a adoptat miercuri o decizie privind introducerea temporară a controalelor la frontiera internă bulgaro-română şi suspendarea funcţionării punctelor de trecere a frontierei la frontierele interne bulgaro-română şi bulgaro-greacă, o decizie prealabilă aderării propriu-zise la Schengen cu graniţele terestre, care a fost convenită
Decizia vizează asigurarea punerii în aplicare a declaraţiei cvadripartite dintre Austria, Bulgaria, Ungaria şi România, convenită la 22 noiembrie a acestui an la Budapesta, precum şi a Deciziei Consiliului (European) privind stabilirea datei pentru eliminarea controalelor persoanelor la frontierele terestre interne cu şi între Republica Bulgaria şi România, potrivit News.ro.
În conformitate cu Declaraţia cvadripartită e la Budapesta, pentru a preveni posibilele ameninţări la adresa securităţii generate de o schimbare a modelelor de migraţie, care ar putea apărea ca o consecinţă imediată a absenţei
Ce trebuie să știe românii despre punctele de trecere a frontierei în Bulgaria
Vidin
După aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen pe cale terestră, începând cu 1 ianuarie, trecerea prin punctul de trecere a frontierei pe Podul peste Dunăre de la Vidin-Calafat, la frontiera româno-bulgară, şi încasarea taxelor de trecere pe pod se
Ruse
Citeste si: TĂIERI SALARIALE începând cu 2025! Cine sunt angajații care vor primi mai puțini bani?- wowbiz.ro
După 1 ianuarie 2025, nu se preconizează nicio modificare majoră a infrastructurii din zona podului peste Dunăre de la Ruse, la frontiera româno-bulgară. Modificările vor fi legate în principal de semnalizarea şi organizarea traficului în zonă, a declarat punctul de trecere a frontierei pentru BTA. Potrivit declaraţiei comune a Austriei, Ungariei, României şi Bulgariei de luna trecută, totuşi, controlul la frontiera bulgară de nord rămâne pentru următoarele şase luni. După cum a declarat în noiembrie directorul Direcţiei Generale a Poliţiei de Frontieră, comisarul şef Anton Zlatanov, nu vor fi controlate toate persoanele şi vehiculele care trec frontiera. În conformitate cu metoda de analiză a riscurilor, cu accent pe migraţia ilegală, aproximativ 5-10% din maşini, în principal la ieşirea din Bulgaria, vor fi separate la capătul zonei de frontieră şi supuse controalelor. Se preconizează că va fi identificată ruta principală de trafic. De asemenea, Direcţia Regională de Drumuri trebuie să înlocuiască indicatoarele pentru a acorda prioritate tocmai autovehiculelor care vin dinspre România la ieşirea din zona de trecere a frontierei, şi nu celor care circulă pe drumul spre şi dinspre Marten şi Silistra.
Plevna
Pregătirea instituţiilor pentru viitoarea aderare a Bulgariei la Schengen pe cale terestră a fost discutată în cadrul unei reuniuni şi la Administraţia Regională Plevna, a declarat guvernatorul regional Nikolao Abraşev pentru BTA. A devenit clar că, pentru controlul trecerii frontierei, va fi necesar să se asigure zone pentru inspecţia vehiculelor, stabilite în urma unei analize a riscurilor, în afara teritoriului complexului de feriboturi din Nikopol, a adăugat guvernatorul regional.
Silistra
Cele două puncte de trecere a frontierei din regiunea Silistra- „Silistra- Cularasi”, care asigură o legătură terestră şi cu feribotul cu România 24 de ore din 24, şi „Kainarja- Lipniţa” vor fi pe deplin operaţionale în conformitate cu cerinţele regulamentului european în urma deciziei Consiliului UE, a declarat pentru BTA guvernatorul regional Ilian Velikov, după întâlnirile pe care le-a avut cu instituţiile responsabile. Potrivit acestuia, se aşteaptă ca un control la frontieră să continue în mod selectiv pentru încă 6 luni. Poliţia de frontieră nu a precizat încă unde vor fi punctele, unde se va desfăşura şi cum vor fi colectate taxele de la vehiculele care trec. Velikov a subliniat că Agenţia pentru Infrastructură Rutieră va îndepărta semnele care marchează punctele de control la frontieră şi este pregătită cu noile marcaje rutiere. Direcţia Regională pentru Siguranţa Alimentelor (RDBH) din Silistra va continua să efectueze controlul fitosanitar şi dezinfecţia ca măsură de prevenire a bolilor animale contagioase.
Dobrici
În cazul unui aviz pozitiv privind intrarea Bulgariei în Schengen cu frontiere terestre deschise, cele trei puncte de trecere a frontierei de la frontiera româno-bulgară- „Kardam”, „Durankulak” şi „Severnjak”- vor fi pe deplin operaţionale în conformitate cu cerinţele regulamentului european. La toate cele trei, Direcţia Regională pentru Siguranţa Alimentară din Dobrici va continua să efectueze controlul fitosanitar şi dezinfecţia ca măsură de prevenire a bolilor contagioase ale animalelor, a declarat pentru BTA centrul de presă al Administraţiei Regionale din Dobrico. Activitatea Agenţiei Vamale la punctele de trecere a frontierei „Kardam” şi „Durankulak” în ceea ce priveşte taxele şi permisele va fi suspendată. Vor fi instalate indicatoarele şi semnele necesare.
Veliko Târnovo
Controalele vehiculelor şi persoanelor vor continua în termen de şase luni de la aderarea Bulgariei la Schengen, dar acestea vor fi aleatorii şi nu se vor face în zona de frontieră a Portului Internaţional Sviştov de la frontiera româno-bulgară, a explicat inspectorul principal Petko Angelov, şeful Departamentului Poliţiei de Frontieră (BPD). Sunt necesare pregătiri tehnice şi de infrastructură pentru construirea de puncte de control la cele trei intrări în Sviştov- dinspre Pleven, dinspre Ruse şi dinspre Veliko Târnovo, iar pentru primele două va fi mai uşor, deoarece există locuri separate unde acest lucru se poate întâmpla. În ceea ce priveşte intrarea dinspre Veliko Târnovo, va fi un pic mai dificil, deoarece trebuie să ales un punct adecvat care să nu obstrucţioneze traficul, a declarat săptămâna trecută inspectorul-şef Angelov.
Vraţa
La punctul de control „Oriahovo” de la frontiera româno-bulgară, prin intermediul staţiilor de lucru automatizate, se efectuează un control în timp real, care este utilizat pentru a înregistra şi controla toate persoanele şi vehiculele care trec pe acolo. Controlul la frontieră va avea o intensitate schimbată în primele şase luni ale anului viitor. O mică parte a autovehiculelor aflate în trecere vor fi supuse unor controale aleatorii. Clădirile de la punctele de trecere a frontierei vor fi menţinute. Se preconizează că eliminarea definitivă a controalelor la frontieră va avea loc până la sfârşitul lunii iunie 2025, dată până la care instituţiile de stat care operează la punctele de trecere a frontierei vor lua treptat măsuri de facilitare a procedurilor pentru o reorganizare fără probleme a operaţiunilor, a declarat administraţia districtuală.