In articol:
- Declarație neinspirată a premierului Ludovic Orban
- Premierul Orban revine asupra declarației inițiale
- Ministrul de Finanțe: Există un context de înrăutățire a datelor economice
Ludovic Orban a declarat vineri, referitor la amânarea cu un an a creșterilor salariale ale profesorilor, că a fost necesară această măsură pentru că banii prevăzuți inițial în buget pentru creșterea salariilor trebuie folosiți pentru alte cheltuieli.
Salariile profesorilor rămân înghețate până la 1 septembrie 2021, conform proiectului de OUG pus în dezbatere publică joi seara și care va fi dezbătut în ședința de Guvern de vineri.
Citeste si: Guvernul îngheață salariile profesorilor, deși urma să le majoreze de la 1 septembrie
Declarație neinspirată a premierului Ludovic Orban
Premierul Orban a făcut, vineri, o comparație neinspirată între suplimentarea banilor acordați sistemului de educație și "băutul la cârciumă":
Citeste si: România, focarul nr. 1 de coronavirus în Europa
"Banii au fost prevăzuți în buget, dar între timp avem o altă categorie de cheltuieli care sunt absolut necesare.
Premierul Orban revine asupra declarației inițiale
La începutul ședinței de Guvern de vineri, premierul Orban a ținut să precizeze că declarația sa a fost scoasă din context.
Premierul spune că nu a fost vorba despre o afirmație ofensatoare la adresa cadrelor didactice. "Este un lucru contrar atitudinii pe care am avut-o față de cadrele didactice, față de dascăli, pe care, repet, îi respect. Faptul că nu putem de la 1 septembrie să ne permitem să facem creștere anticipată se datorează situației bugetare și sunt convins că mulți dascăli vor înțelege acest lucru", a mai spus Ludovic Orban.
Ministrul de Finanțe: Există un context de înrăutățire a datelor economice
Amânarea creșterii salariale are loc fără să fie anunțată, cu doar 17 zile înaintea intrării în vigoare a legii. Cadrele didactice ar fi trebuit să primească de la 1 septembrie 2020 restul creșterilor salariale până la grila prevăzută de Legea 153/2017.
Deficitul bugetar este estimat să crească în acest an de la 6,7% din PIB, la 8,6% din PIB, cinci puncte procentuale fiind legate direct de perioada de criză prin care trece România astăzi, a anunţat, joi, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.
Citeste si: Prognoza meteo. Cum va fi vremea în weekend
Florin Cîţu a subliniat că rectificarea prezentată este doar o propunere, care va merge vineri în şedinţa de guvern pentru a fi aprobată, adăugând că dinamica economiei în 2020 a fost reestimată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP).
"La această rectificare, Comisia Naţională de Prognoză a reestimat dinamica economiei în 2020. Contracţia pe care o estimează Comisia Europeană pentru acest an este de 3,8%, faţă de o contracţie de 1,8%. Cele două puncte procentuale vin exact din cele două luni în care economia a fost închisă. Aceasta înseamnă bineînţeles că şi PIB-ul nominal iniţial estimat a fost redus şi acesta înseamnă bineînţeles că există un impact asupra veniturilor. Deci, de aici pornim cu rectificarea bugetară, de la acest context de înrăutăţire a estimării pentru dinamica economiei României în 2020", a mai spus Florin Cîţu.