Conform ministrului Sănătățíi, sezonul de gripă a venit mai repede față de anii precedenți, iar rata de pozitivare a testelor depășește cu mult 10%. Vârful sezonului gripal este așteptat la mijlocul lunii februarie. 

Ce a declarat Ministrul Sănătății despre epidemia de gripă

În cadrul conferinței, Alexandru Rafila a declarat faptul că rata de pozitivare la gripă este în prezent de 37%. Conform ministrului, este posibil ca în acest sezon vârful să fie atins în perioada 15 ianuarie – 10 februarie, după care va urma o scădere.

Citește și: Alertă de gripă în județul Buzău. 200 de cazuri înregistrate, iar cel mai mic pacient diagnosticat are 3 luni

Ministrul a afirmat însă că nu va fi declarată epidemie de gripă, ci stare de alertă epidemică.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

"Scopul conferinței de presă e de a explica contextul epidemic legat de gripă și pe de altă parte măsuri și recomandări. Nu dorim să introducem restricții, ci să facem populația partener, încât să ținem sub control un fenomen natural, gripa, care apare sezonier.", a declarat ministrul.

Citește și: Uniunea Europeană recomandă impunerea de teste COVID-19

Cursurile şcolare vor fi reluate normal şi nu sunt luate în calcul suspendarea sau desfăşurarea online, a anunţat Ministerul Educaţiei după şedinţa convocată de Ministerul Sănătăţii.

Măsurile recomandate în următoarea perioadă

Măsurile recomandate de Ministrul Sănătății pentru următoarea perioadă sunt:

  • Purtarea măștii de protecție, evitarea aglomerației și aerisirea încăperilor
  • Menținerea unei igiene adecvate a mâinilor
  • Consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii
  • Consultarea centrelor de evaluare sau centrelor de permanență organizate la nivel județean 
  • Vaccinarea antigripală

La nivelul unităților sanitare este recomandat triajul zilnic pentru personal, purtarea echipamentului de protecție pentru toate persoanele care vin în contact cu

pacienții și limitarea programului de vizite. 

Citește și: VIDEO- Când este recomandat să ne vaccinăm antigripal?

În școli sunt recomandate realizarea triajului zilnic, utilizarea măștilor de protecție de către cadrele didactice, eventual de către copii în anumite circumstanțe, asigurarea materialelor necesare dezinfecției, aerisirea periodică a încăperilor. 

Citește și: VIDEO- Posibilă epidemie de gripă- Cresc cazurile de la zi la zi

Conform Ministerului Educţiei, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, va fi luată în calcul încheierea unui protocol comun ME-MS.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si