Close sidebar
Close sidebar

Nu va imaginati cate minuni ascunde tara noastra. Cine a auzit, de pilda de Napradea, micuta asezare de pe malul Somesului? Locul superb in care regasesti o lume demult uitata

Colegii mei George Mihai si Vlad Ciobanu au descoperit aici o lume demult uitata, dar si cele mai bune gazde. Ati fost aici?

Stirile Kanal D,


DISTRIBUIE
acest articol

Suntem la poalele dealului Cetatii, domn' profesor. Da. De ce ii spune asa? In partea nordica a comunei Napradea. Cetate vine de la faptul ca pe varful acestui pinten de deal, a fost ridicata, prin secolul I, inainte de Hristos, o cetate dacica.

Mai spectaculoasa, poate, in partea de jos a dealului, sunt ruinele unei biserici, socotita ca fiind cea mai veche constructie, probabil, gotica, din tara. Da? Sub aspectul acesta, este valoroasa.

Exista in zona urme de locuire, ceea ce reprezinta o continuitate de locuire, din Epoca Bronzului, dacica, pana in vremurile de astazi. Este singurul loc de pe valea Somesului, in Salaj, unde s-a gasit o locuinta de secol VIII. In muzeul din Napradea sunt expuse cioburi de vase si unelte, asa cum sunt si din sapaturile efectuate in zona dealului Cetate.

Interesant este de vazut, in aceasta bucata de sist cristalin, prezenta a numeroase cristale de granati. O piatra semi-pretioasa, sigur, care se afla, din plin, peste tot in aluviunile care sunt depuse, aduse de parau din partea de sus.

Adevaratele comori poate ca se gasesc intre sau chiar in zidurile acestor ramasite, ruine ale unei manastiri Benedictine, domn' profesor. De secol XIII- XIV, cu dovezi ca ea ar fi jucat nu doar rol religios ci si de punct de vama.

Pentru o perioada, biserica, manastirea avea drept de vama pentru sarea care se transport ape raul Somes, de la Dej, inspre Ungaria.

Din pacate, exista putine dovezi. E singura inscriptie care exista in zona ruinelor. Un simbol al mesterului ce a ridicat cetatea. Sigur ca predomina zidul facut din sisturi cristaline iar aici este o gresie calcaroasa, probabil de peste Somes.

Dimensiunile impresionante, ziduri de peste 8 metri si latimea de peste 1 metru, a zidurilor dau, ce stiu eu, anvergura acestei constructii monumentale, pentru acea perioada.

Fara indoiala, un loc in care trebuie s-ajungeti! Cu adevarat impresionant! Da…

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Mai avem, oare, bucuria, sa gasim pe valea Somesului, gospodariile alea traditionale, originale, taranesti? Inca-s gospodarii autentice, la oameni mai in varsta, care incearca sa le mai pastreze. Eh, si daca vrem sa patrundem si in interiorul uneia, in universul unei familii, putem sa facem asta uite, chiar la muzeul din Napradea, unde ati reconstituit. Regasim, in cadrul muzeului satului, constituit in comuna noastra, o camera autentica. Taraneasca.

Dupa incaperea asta, in care aflam cate ceva, asa, in linii mari, despre istoricul comunei, pana la urma, al zonei, inteleg ca o asezare destul de veche, ajungem, iata, in universul taranesc al unei case traditionale de pe valea Somesului.

TRADITIA, VESNIC VIE

Era compartimentata in mai multe zone. O zona de pregatire a mesei, cu cuptor, soba, tot ce trebuie… Asta imi place cel mai mult! O zona de servire a mesei, in partea stanga a mea. Asa… O alta zona, de dormit, dormitorul propriu-zis, si o zona de lucru. Care neaparat continea un razboi de tesut. Razboiul de tesut era nelipsit!

Absolut toate obiectele au fost folosite in gospodariile din comuna noastra, donate de cetatenii din comuna noastra. Parca altfel le intelegi valoarea atunci cand stii ca s-a si folosit cineva de ele. Da. Fabulos! Imi place!  Uite, ca detaliu, blidarul asta, sau cum ii spune… Da, e ceva deosebit, ceva autentic. Extraordinar! Chiar n-am mai vazut unul asemanator. Ati incercat sa pastrati si dumneavoastra, la casa de oaspeti, un pic din linia asta, traditionala? Da, da, am incercat si chiar va invit sa mergem pana la mine, la pensiune.

SALAJUL, TARA PALINCII

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani și-a pierdut viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Doamne-ajuta! Doamne-ajuta, bine ati venit! Hai ca le-am mai aratat oamenilor in cateva cadre, am mai facut o vizita, un popas, totusi, de la muzeu, pana am ajuns la pensiune. Ne-am oprit la palincie… Si la palincie, la horincie, mai bine zis. Pentru ca suntem in tara palincii. Pe valea Somesului, ma gandesc ca nu-i comuna fara macar de-un cazan. Nu prea este comuna si aproape nici sat care sa n-aiba horincie. Asta e o valuta forte. Este si ne reprezinta. Pentru consumul propriu, pentru prieteni si pentru oaspeti, in cazul dumneavoastra. Exact, mai ales!

Sunt multe obiective care se pot vedea in comuna noastra. Si valea Somesului, in general. Cursul Somesului, care serpuieste printre cele doua… trei comune, de fapt. Pitoresc, asa. Da, e ceva frumos.

Bisericuta… Din Vadurele. Biserica de lemn, din Vadurele, care merita vazuta, daca vii la noi in comuna. De pe la 1700. Chiar inainte de 1700, 1600 si ceva. La 1703 are o prima identificare scrisa dar ea dateaza de inca mai demult.

Am modernizat o constructie pe care o aveam deja, in proprietate, si-am transofrmat-o in pensiune agroturistica. Foarte intima! Numai 5 camere, o bucatarie la dispozitia oaspetilor dar la nevoie si ma gandesc ca foarte multi o cer… Dumneavoastra le puteti pregati… putem pregati, putem oferi produse traditionale, din gospodaria naostra.

TURISMUL, OBIECTIV PRINCIPAL

Trebuie sa promovam comuna, ceea ce e frumos in comuna noastra, in jurul comunei noastre, cee ace e natural, mai salbatic, ca avem zone destul de salbatice in zona noastra. SI cat se poate de linistita. Liniste avem… In afara de cantecul cocosului si, te miri cand, o caruta sau un tractor, pe ulita, absolut nimic nu perturba Raiul asta natural de pe valea Somesului. Aveti suficiente motive, dragilor, sa ajungeti aici!

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI