Close sidebar
Close sidebar

Câte persoane au voie să participe la masă, petrecere, nuntă, botez și înmormântare după 1 iunie 2021

Guvernul a aprobat miercuri prelungirea stării de alertă în România cu alte 30 de zile, începând cu 12 iunie. Hotărârea Comitetului pentru Situații de Urgență (CNSU) stabilește câte persoane au voie să participe la evenimente private începând de la intrarea în vigoare a legii.

Razvan Ilie,

S-a adoptat permiterea organizării de nunți și botezuri, în spații închise, cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, săli/corturi de evenimente, cu participarea a cel mult 200 de persoane și cu asigurarea unei supraf [Sursa foto: Pixabay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Câte persoane au voie să participe la masă, petrecere, nuntă, botez și înmormântare din iunie 2021. Potrivit modificărilor adoptate de Guvern și care vor intra în vigoare sâmbătă 12 iunie, s-a stabilit extinderea numărului de persoane care pot să participe la evenimente private, nunţi, botezuri, la maxim 200 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafeţe de 2 mp pentru fiecare.

Citeste si: Raed Arafat: Cum ne putem proteja de tulpina indiană de coronavirus

200 de persoane la nuntă, botez, petrecere. Care este singura condiție

Condiţia pentru ca numărul maxim de participanți să fie de 200 este ca toți invitații să fie vaccinaţi, testaţi sau să fi trecut prin boală, a precizat Arafat. Nu este posibil să se cumuleze numărului de invitaţi de la interior şi exterior.

"Ei au cerut să facem o modificare pentru interior, în sensul în care să poată să folosească sălile de nunţi care există, pentru că multă lume acolo a rezervat.

Acum, în exterior, într-adevăr este 70 de persoane, dar bănuiesc- şi o să discut cu colegii- că se aplică ceea ce este în interior şi pentru exterior. Dar în niciun caz nu este şi, şi. Unii au interpretat că dacă noi spunem: în exterior atâţia şi în interior atâţia, atunci facem o nuntă cu număr dublu, adică 400, şi punem afară 200 şi înăuntru 200", a declarat miercuri secretarul de stat.

Citeste si: Starea de alertă, prelungită cu 30 de zile. Noi măsuri de relaxare intră în vigoare

Ce a decis Guvernul cu privire la evenimente private- nunți, botezuri, mese festive, petreceri în saloane, restaurante, baruri 

Art. 24.  Guvernul a decis menținerea organizării de evenimente private cum ar fi nunți, botezuri, mese festive etc., fără a se limita la acestea, în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, cu un număr de maximum 70 de persoane în exterior sau de maximum 50 de persoane în interior în județele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.

La stabilirea numărului de persoane în exterior și/sau în interior nu se iau în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani. Evenimentele se pot organiza și cu participarea persoanelor până la capacitatea maximă a spațiului dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și este asigurată o suprafață de minimum 4 mp pentru fiecare persoană.

Art. 25. Prin excepție de la prevederile pct. 24 se propune permiterea organizării de nunți și botezuri, în spații închise, cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, săli/corturi de evenimente, cu participarea a cel mult 200 de persoane și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, dacă toți participanții sunt persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2. La stabilirea numărului de persoane în exterior și/sau în interior nu se iau în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Art. 26. Prin excepție de la prevederile pct. 24 se propune permiterea organizării de nunți și botezuri, în spații deschise, cu participarea persoanelor până la capacitatea maximă a spațiului și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, dacă toți participanții sunt persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2. 

Evenimentele private de tip nuntă sau botez nu pot să aibă loc mai târziu de ora 2.00 noaptea, precizează Hotărârea CNSU.

Câte persoane au voie la masă la terasă

Hotărârea prevede majorarea gradului de ocupare a meselor din restaurantele de interior de la 50% la 70% din capacitatea spaţiului, iar numărul clienţilor poate fi mai mare dacă toţi sunt vaccinaţi anti-COVID. Servirea la terase și restaurante se poate face în intervalul 5.00-24.00.

Se propune menținerea interdicției de circulație în interiorul localităților pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 8 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri.

Câte persoane au voie la o masă în restaurant

Art. 48. Se propune menținerea desfășurării programului cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului şi doar în intervalul orar 05.00-24.00, în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății şi al ministrului economiei, antreprenoriatului şi turismului.

Art. 49. Se propune menținerea desfășurării programului cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase până la capacitatea maximă a spațiului şi doar în intervalul orar 0500-2400, în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății şi al ministrului economiei, antreprenoriatului şi turismului.

Art. 50. Se propune menținerea desfășurării activității restaurantelor și a cafenelelor
din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului şi doar în intervalul orar 0500-2400, în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, și doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități în județele/localitățile unde este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori la 14 zile, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății şi al ministrului economiei, antreprenoriatului şi turismului.

Art 51. Se propune menținerea desfășurării activității restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora până la capacitatea maximă a spațiului şi doar în intervalul orar 0500-2400, în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății şi al ministrului economiei, antreprenoriatului şi turismului.

Câte persoane au voie la cununia civilă

Înainte de "marea relaxare" de la 1 iunie, când România se afla în valul trei al pandemiei, exista o limitare strictă a numărului de oameni care pot participa la cununia civilă- 16 persoane. Acum, pe măsură ce campania de vaccinare și-a dovedit efectele asupra ratei de infectare, nu mai există prevederi legale referitoare la acest aspect.

Principala restricție este legată nu de numărul maxim de persoane care participă alături de miri la cununia civilă, ci totul depinde de spațiul în care se desfășoară evenimentul- este necesară păstrarea distanței sociale.

Câte persoane au voie la nuntă

Conform noilor reglementări care vor intra în vigoare sâmbătă 12 iunie, numărul maxim de participanți la interior poate fi de 200, cu condiția asigurării unei distanțe sociale de 2 mp și a prezentării unei dovezi privind vaccinarea sau trecerea prin boală.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Evenimentele private de tip nuntă sau botez nu pot să aibă loc mai târziu de ora 2.00 noaptea, precizează Hotărârea CNSU.

Câte persoane au voie la botez

În cazul botezurilor, situația nu este diferită de cea a nunții, fiind considerate evenimente festive private. Astfel, se permite un număr de maximum 70 de persoane în exterior sau de maximum 50 de persoane în interior- fără a prezenta dovada vaccinării. Dacă toți participanții sunt vaccinați, au un test PCR sau dovedesc că au trecut prin coronavirus, limita maximă la interior este de 200 de persoane.

Câte persoane au voie la înmormântare

Restricțiile legate de numărul maxim de persoane care participă la înmormântări au fost eliminate începând cu 1 iunie. Astfel că, la toate slujbele religioase nu mai există limită de persoane, dar trebuie respectată distanța de 2 metri între persoane. De asemenea, purtarea măștii în interior este obligatorie.

Citeste si: VIDEO| Preotul care atenționează enoriașii să nu se vaccineze: „Devenim zombie și ne cresc solzi de pește pe piele”

"Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, se desfășoară în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne", se spune în Anexa Hotărârii CNSU din 9 iunie.

Raed Arafat: Nu poţi compara mişcarea din cluburi cu ce se întâmplă la o nuntă 

Raed Arafat a menţionat că în perioada restricţiilor autorităţile au constatat că au existat nunţi cu sute de participanţi, reamintind cazul din Bihor în care o mireasă infectată cu SARS-CoV-2 a intrat în contact cu toţi invitaţii.

Potrivit Agerpres, secretarul de stat a declarat că nu este oportună compararea condiţiilor în care se desfăşoară nunţile cu situaţia din cluburi.

"La fiecare situaţie pe care o luăm, toată lumea vine şi se compară cu ea. Nu poţi compara mişcarea din cluburi şi ce se întâmplă în cluburi cu ce se întâmplă într-o nuntă organizată, stabilită, pregătită de ceva timp, unde oamenii sunt informaţi, pregătiţi. E o diferenţă. Nu putem compara o nuntă cu discoteca. Şi chiar dacă nu sunt, să spunem, diferenţe, nu poţi să dai drumul la tot deodată. Faci treptat şi faci o selecţie, la ce dau drumul prima dată, a doua oară, pe fiecare etapă. Altfel, pe această logică comparativă poate să vină cineva şi să spună: 'Gata, daţi drumul la totul!'. Dar asta înseamnă că ai creat o mobilitate şi un contact mult mai mare", a mai spus Raed Arafat. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI