Număr record de apleuri false sau abuzive la 112, în prima jumătate a anului. Autoritățile trag un semnal de alarmă. "Sunt puse vieţi în pericol"
Inspectoratul General al Poliţiei Române a informat că, în prima jumătate a anului, au fost înregistrate numeroase apeluri false sau abuzive către numărul unic de urgenţă 112 din partea cetățenilor români.
Serviciul unic de urgenţă 112 a fost creat pentru a facilita contactul rapid între cetăţenii români aflaţi în situaţii dificile şi agenţiile specializate în intervenţii, precum Ambulanţa, SMURD, Poliţia, Pompierii, Jandarmeria şi Salvamont.
Cu toate acestea, există mulţi români care nu au conştientizat importanţa acestui serviciu şi îl tratează cu nepăsare, fără să ia în considerare consecinţele grave pe care le poate avea.
Mii de români au făcut abuz de numărul pentru situații de urgență în primele șase luni ale anului
În astfel de situații, este crucial să înţelegem că apelurile false sau abuzive pot compromite intervenţiile în situaţii de urgenţă reale, punând în pericol vieţi omeneşti. Timpul pierdut cu gestionarea acestor apeluri ar putea fi folosit pentru a salva vieţi în adevăratele situaţii de urgenţă.
Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul General al Poliției Române, numai în prima jumătate a anului 2023, au fost înregistrate 21.168 de apeluri false sau abuzive la numărul unic de urgenţă 112. Ca urmare, au fost aplicate 20.494 de sancţiuni contravenţionale pentru astfel de apeluri.
Autoritățile au transmis un mesaj cât se poate de ferm:" Apelul fals la 112 pune vieţi în pericol! Sună responsabil". De asemenea, oamenii legii le recomandă minorilor" să consulte un adult de încredere cu privire la situaţiile în care pot să apeleze 112".