Cum sa nu te imbolnavesti pe litoral, cand bucataria unei terase arata asa? Sunt imagini strigatoare la cer, filmate de comisarii OPC dupa un control fulger la o terasa din nordul statiunii Mamaia. O bucatarie cu podea neagra de mizerie, frigidere pline de grasime in interiorul carora zac peste 60 de kilograme de peste stricat.
Hamsiile aruncate in lazi murdare au ajuns pe mesele turistilor, care s-au imbolnavit instant si au facut plangere la protectia consumatorului.
Nu doar toxiinfectia alimentara ne poate trimite pe patul de spital, in sejurul la mare. In nisip se ascund milioane de microbi...iar in apa marii pericolele sunt si mai multe!
RAMONA DAVID, MEDIC DERMATOLOG: daca pacientii inghit apa de mare exista riscul de a face enterocolite, varsaturi si scaune diareice abundente.
Copiii sunt cei mai predispusi la indigestii. Dar asta o stiu doar parintii care sunt patiti...
"Daca venim pe principiul asta, sa nu inghita apa cand vin la mare, ii ducem mai bine doar la piscina, sau nicaieri in alta parte".
"Stiti cum e, copiilor trebuie sa le dam ce e al lor, daca nu le dam acum, cand sa le dam?".
"Cu celalalt mi s-a intamplat cand era mai mic, dar am venit pregatita cu medicamente de febra".
Nu trebuie sa confundam apa marii cu cea de la robinet. Tot specialistii ne transmit sa folosim cu incredere sapunul, chiar daca toaletele sunt abia la iesire de pe plaja. Igiena zilnica va poate salva de un drum la medic.
Numarul turistilor care au facut toxiinfectii alimentare, enterocolite sau iritatii pe piele a crescut vertiginos in ultima perioada. Tocmai de aceea, medicii va sfatuiesc ca, pe langa igiena zilnica sa folositi creme cu protectie solara si palarii care sa va fereasca de insolatie si arsuri.