Cifrele şi literele sunt de obicei atribuite în mod aleatoriu, cu excepţia cazului în care o taxă de personalizare este plătită şi se solicită, astfel, o anumită combinaţie de litere, scrie Adevărul.
Plăcuţele de înmatriculare sunt emise pentru fiecare maşină şi pentru fiecare proprietar şi acestea trebuie să fie returnate în cazul în care maşina este fie vândută fie casată, deşi noul cumpărător are dreptul să solicite să folosească numărul de înmatriculare vechi.
Numere speciale: MAI- Ministerul de Interne (Poliţie, Jandarmerie, Prefecţii judeţelor); A- Armata; CD- Corp Diplomatic; TC- Transport Consular; FA- Forţele Armate; ALA- Aviaţie.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Combinaţiile de litere interzise sunt cele blocate în urmă solicitărilor de către diverse instituţii pentru uzul propriu al acestora: Poliţia Română (POL); Camera Deputaţilor (DEP); Senat (SNT), Serviciul Român de Informaţii (SRI), Guvernul României (GUV). Combinaţiile interzise de numere de înmatriculare sunt cuprinse într-un dicţionar al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.
Un alt caz de blocare este cel bazat pe refuzul repetat al cetăţeanului de a ridica un număr care îi este repartizat prin intermediul calculatorului.
Exemple de astfel de combinaţii: BOT, BOU, BOY, GAI, JAF, WCC, JEG. Aceste refuzuri repetate sunt semnalate Direcţiei care după o analiză le include în dicţionarul de combinaţii blocate.
În plus, este important de ştiut că nu se eliberează numere care încep cu literă I sau O, deoarece ele pot fi confundate cu 1 şi 0. De asemenea, sunt interzise şi combinaţiile III, OOO pentru a nu creă confuzii.
De cealaltă parte, HEL, IAD, GOD sau WST sunt printre cele mai dorite numere de inmatriculare.