Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Mai multe persoane din Bihor au ajuns la Urgență din cauza intoxicațiilor cu ciuperci

Mai multe persoane din Bihor au ajuns la spital, în urma intoxicațiilor cu ciuperci consumate din surse neautorizate.

Diana Puiu,

Numeroase persoane au ajuns la Urgență din cauza intoxicațiilor cu ciuperci

[Sursa foto: botasaneanul.ro]

DISTRIBUIE
acest articol

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor atrage atenția asupra persoanelor care doresc să consume ciuperci, dar sunt procurate din surse neautorizate. Mai multe persoane au ajuns la spital în urma consumului de ciuperci. Ploile din ultima perioadă au favorizat apariția lor, însă nu toate sunt și cele bune de consumat.

Citeste si: Pădurea urbană din București

„Recoltarea ciupercilor din pădure, în mod neorganizat, sau achiziţionarea de la culegătorii care le comercializează în pieţe implică riscuri importante asupra sănătăţii, deoarece îşi pot face apariţia exemplarele din speciile de ciuperci otrăvitoare, care generează intoxicaţii acute la consumatori. Toxicitatea ciupercilor otrăvitoare nu poate fi redusă prin fierbere, uscare sau macerare în oţet. De asemenea, îndepărtarea cuticulei nu diminuează toxicitatea. Foarte important de ştiut este faptul că nu există nici un test simplu care să permită recunoaşterea imediată a unei specii toxice. Identificarea unei ciuperci otrăvitoare nu poate fi făcută decât de un specialist”, se arată în comunicatul DSP Bihor.

Citeste si: S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”- kanald.ro

Citeste si: Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%- wowbiz.ro

Citeste si: ”Uimitor și îngrozitor”. Cum au reușit două orci, cu o slăbiciune pentru ficat, să decimeze cea mai mare populație de rechini albi- antena3.ro

Citeste si: 10 locuri de vizitat toamna în România și Europa

Potrivit autorităților de la DSP, în țara noastră sunt cunoscute peste 1.600 de specii de ciuperci superioare cu pălărie. Dintre acestea, aproximativ 400 sunt bune de consum, iar 200 de exemplare sunt toxice.

„Nu trebuie folosite în alimentaţie decât ciupercile bine cunoscute. Prin ingerarea ciupercilor otrăvitoare (Amanita Phalloides, Amanita Muscaria, etc.) se produc tulburări digestive (vărsături, diaree, deshidratare), cardiovasculare (bradicardie, hipotensiune arterială, colaps cardiovascular), neurologice (stare confuzională, delir, convulsii, comă); moartea poate surveni între 8 şi 48 ore din cauza conţinutului în substanţe toxice ca falina (acţiune hemolitică), amantina (proprietăţi hipoglicemiante), faloidina (acţiune asupra ficatului şi

sistemului nervos),” informează DSP.

Citeste si: Patru indivizi sunt arestați pentru tâlhărie, după ce au jefuit un bărbat și l-au lăsat în pădure

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI