In articol:
- ”Nu trece zi în care să nu simt vină, milă, ciudă şi durere”
- Părinţii celor morţi nu-şi vor găsi liniştea niciodată
- Membrii Asociaţiei Colectiv GTG 3010 vor ca liderii să le răspundă ce s-a schimbat, ce s-a făcut pentru marii arşi
- Ce condamnări au fost date
Citeste si: Cronologia tragediei Colectiv. Ce s-a întâmplat în urmă cu 5 ani
”Nu trece zi în care să nu simt vină, milă, ciudă şi durere”
Alexandra Furnea scrie în jurnalul ei despre acel octombrie ucigător: „Găsesc bucurie în voluntariat.
Citeste si: Preşedintele Klaus Iohannis, mesaj la cinci ani de la tragedia din Colectiv
„Nu trece zi în care să nu simt vină, milă, ciudă şi durere. Mi-e dor de toţi şi mi-e dor de mine, cea de dinainte”, mai spune ea.
„Într-o zi, va fi bine. Într-o zi, am să zâmbesc întreg, fără fragmente de foc în inimă, fără cenuşă în suflet. Într-o zi, îi voi da groazei un sens. Voi face hărţi spre o lume mai bună din cicatricile care îmi împânzesc trupul cu desenele lor piezişe, făurite de flăcări”, este speranţa din sufletul Alexandrei.
Părinţii celor morţi nu-şi vor găsi liniştea niciodată
„Pentru noi, părinţii celor care au murit la Colectiv, este o moarte lentă, pentru voi, supravieţuitorii, o viaţă cu coşmaruri, cei care nu au respectat legile trebuie să răspundă”, spune, pe Facebook, Maria Popa, mama lui Adrian Popa, care a murit în 7 noiembrie 2015.
Părinţii le scriu copiilor morţi, le spun ce mai fac şi că la 5 ani de la tragedie încă se luptă cu un stat care nu-i ascultă şi care fuge de orice responsabilitate.
Narcis Hogea îi scrie lui Alex: “Cum este Raiul astazi? Cum se vede viaţa noastră de acolo? După cum îţi spuneam în iunie, statul român ne-a “tras de urechi” că am îndrăznit să cerem urgentarea dosarului în care sunt anchetaţi criminalii voştri, obligându-ne la plata sumei de 100 lei cheltuieli judiciare (…). Aceeaşi durere care se amplifică prin conştientizarea neputinţei noastre de a face dreptate în numele vostru”.
Membrii Asociaţiei Colectiv GTG 3010 vor ca liderii să le răspundă ce s-a schimbat, ce s-a făcut pentru marii arşi
“Am vrea să aflăm ce a schimbat statul român în aceşti 5 ani. Am vrea să ştim ce s-a schimbat în autorizarea funcţionării spaţiilor publice. Am vrea să ştim cum se construieşte acum în România. Am vrea să ştim ce a schimbat IGSU în autorizare şi control, ce paşi a făcut în domeniul prevenţiei. Am vrea să aflăm ce a construit Ministerul Sănatăţii? Ar fi trebuit să avem 5 Centre de Mari Arşi. Ce avem după 5 ani? Am vrea să ştim ce s-a schimbat în 5 ani în spitalele morţii noastre. Şi am mai vrea să ştim de ce după 5 ani nu avem vinovaţii în puşcărie. La 5 ani de la Colectiv, mulţumită justiţiei, vom comemora cu Piedone primar”, spun ei.
Citeste si: 5 ani de la Colectiv. Ce pedepse au primit responsabilii tragediei de la Colectiv
Ce condamnări au fost date
În dosarul "Colectiv", în decembrie 2019, Cristian Popescu Piedone, care a câştigat alegerile pentru Primăria Sectorului 5, a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani şi 6 luni de închisoare iar cei trei patroni ai clubului au primit câte 11 ani şi 8 luni de detenţie. Au mai primit mulţi de închisoare patroana şi directorul firmei de artificii, pirotehniştii care au lucrat în club, pompierii care au mers în control la Colectiv dar şi funcţionari din Primărie.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
În prezent, dosarul se află la Curtea de Apel Bucureşti, fiind programate termene până la sfârşitul anului când ar putea fi luată o decizie finală.