Boiko Borisov a ordonat oprirea vaccinării populației cu serul AstraZeneca până în momentul în care Agenţia Europeană a Medicamentelor va elimina orice dubiu în ceea ce privește administrarea acestui vaccin.
„Am dispus oprirea vaccinărilor cu AstraZeneca pânâ când Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) elimină orice dubiu privind inocuitatea sa”, a precizat Borisov, citat într-un comunicat, prin care cere o declaraţie „în scris” din partea autorităţii europene de reglementare.
Citeste si: Germania a anunțat ce decizie a luat în privința vaccinului AstraZeneca
Potrivit premierului bulgar, EMA nu a formulat „un diagnostic clar”.
EMA a transmis joi că ţările europene pot folosi în continuare vaccinul dezvoltat de laboratorul britanic AstraZeneca şi de Universitatea Oxford.
Vaccinul AstraZeneca poate fi administrat în continuare
Poziţia comisiei de securitate „este că avantajele vaccinului continuă să depăşească riscurile sale şi că vaccinul poate fi administrat în continuare cât timp ancheta asupra cazurilor de tromboză este în desfăşurare”, a scris EMA într-un comunicat.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
„Nu există în prezent niciun indiciu conform căruia vaccinarea a produs aceste condiţii, care nu sunt incluse printre efectele secundare ale acestui vaccin”, a adăugat EMA.
Danemarca, Norvegia şi Islanda au suspendat temporar joi folosirea vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZenenca, din cauza îngrijorărilor în legătură cu unii pacienţi care au făcut cheaguri de sânge după ce au fost vaccinaţi.
Citeste si: DSP Gorj s-a autosesizat, după ce un bărbat a decedat la scurt timp după ce i s-a administrat o doză de vaccin AstraZeneca din lotul cu probleme
Alte ţări, de exemplu Austria, Italia sau România, au suspendat la rândul său utilizarea lotului respectiv, în timp ce Thailanda a amânat brusc lansarea campaniei sale de vaccinare.
Decizia guvernului de la Sofia survine în contextul în care Bulgaria este printre ţările din UE cu cel mai mic procent de populaţie vaccinat, adică 3,9%, reprezentând numai 270.000 de persoane, conform datelor compilate de AFP.
Populația bulgariei a fost vaccinată cu AstraZeneca
Vaccinul AstraZeneca a fost administrat până acum întregii populaţii, fără restricţii . „Nu a fost semnalat niciun efect indezirabil în afara celor descrise de fabricant în prospect”, au precizat autorităţile sanitare din Bulgaria.
Campania continuă pentru moment cu celelalte două vaccinuri disponibile, Pfizer-BioNTech şi Moderna, au adăugat autorităţile.
Sursa: Digi24