Christine McMillan a spus că printre pasiunile sale nu se numără asasinarea unor mutanţi şi a unor zombie, nici utilizarea jocului video ce i-ar permite să facă acest lucru.

Atunci când a primit o scrisoare prin care a fost acuzată că a descărcat ilegal de pe internet jocul video ”Metro 2033”, a fost extrem de surprinsă.

Ea spune că nu a auzit niciodată de acel joc şi nici nu înţelege de ce riscă o amendă de câteva mii de dolari.



Compania care i-a trimis acea scrisoare spune că incidentul a reprezentat ”o anomalie nefericită”.

Furnizorii de internet din Canada sunt obligaţi prin lege să expedieze notificări ce vizează încălcarea drepturilor de autor acelor clienţi ale căror adrese de IP au fost identificate de creatorii de conţinuturi ca fiind sursa unor descărcări online ilegale.

Iniţiativa face parte din regulamentul ”Notice and Notice” conceput de guvernul canadian, ce a fost introdus anul trecut prin intermediul unei legi speciale- Copyright Modernisation Act.

Regulamentul cere ca notificările ce încălcări ale drepturilor de autor, emise de creatorii de conţinuturi, să fie transmise utilizatorilor.

”Am fost destul de şocată. Am 86 de ani, nimeni nu are acces la computerul meu în afară de mine. De ce aş descărca un joc video cu tematică războinică?”, a declarat Christine McMillan pentru Go Public- o echipă de jurnalişti de investigaţie care lucrează pentru postul de televiziune canadian CBC.


Jocul video ”Metro 2033” a fost lansat în 2010 şi are ca fundal de desfăşurare ruinele oraşului Moscova, în urma unui război nuclear. Utilizatorii jocului trebuie să învingă o rasă malefică de mutanţi, la care unii dintre jucători se referă folosind apelativul de ”zombie”.

La început, bunica din Canada a crezut că era vorba de o farsă, dar, după ce a telefonat furnizorului ei de internet, Cogeco, a descoperit că acea notificare era perfect legală.


”Se pare că este o lege extrem de prostească”, a declarat ea pentru Go Public.

Mii de canadieni au primit cel mai probabil notificări similare, care îi avertizează că au fost identificaţi ca fiind persoane care au descărcat conţinuturi online fără să plătească pentru ele şi le oferă şansa de a efectua o plată unică pentru a evita să fie judecaţi în instanţă.

Posesorii de de drepturi de autor, precum creatorii de jocuri video şi studiourile cinematografice, angajează în mod tradiţionali firme terţe pentru a colecta banii din presupusele actele de piraterie. în acest caz, firma privată Canadian Intellectual Property Rights Enforcement (CANIPRE) a fost aceea care a expediat scrisoarea.

Într-un răspuns pentru o anchetă demarată de BBC, compania canadiană a spus că ”notificarea McMillan” a fost ”pur şi simplu una dintre multele zeci de mii de notificări de care trebuie să ne ocupăm în fiecare lună”.

Compania a acuzat furnizorul de internet Cogeco, spunând că acesta ”nu este de încredere” în ceea ce priveşte ”potrivirea dintre IP şi abonatul corespunzător”.

CANIPRE s-a oferit dispusă să accepte posibilitatea unei plăţi unice de 5.000 de dolari canadieni (3.700 de dolari americani) pentru ca părţile să ajungă la o înţelegere şi cazul să se rezolve astfel pe cale amiabilă. Christine McMillan a spus însă că nu intenţionează să plătească niciun ban.

Nu există nicio obligaţie legală de a plăti aceste amenzi, potrivit unor experţi, care consideră că o adresă de IP nu reprezintă o dovadă de vinovăţie, deoarece o conexiune de internet ar putea fi folosită de alte persoane, nu doar de posesorul abonamentului.


”Permisiunea acordată altora de a folosi conexiunea voastră internet nu vă face vinovaţi de încălcarea drepturilor de autor”, potrivit Citizens Advice din Marea Britanie.

Cazuri similare au fost semnalate în Marea Britanii în ultimii ani.

În 2015, mii de clienţi ai furnizorilor O2 şi Sky au primit scrisori prin care erau somaţi să plătească pentru descărcări ilegale de filme pornografice. Deşi Sky a fost foarte aproape de a le spune clienţilor să nu plătească, i-a îndemnat totuşi ”să citească cu atenţie acele scrisori”.

Potrivit site-ului de partajare de fişiere TorrentFreak, astfel de notificări se bazează pe sentimentul de frică.

”Puterea pe care o deţine acel plan ce vizează o presupusă înţelegere constă în nesiguranţa oamenilor. Cei mai mulţi dintre destinatari nu sunt la curent cu existenţa sistemului notice-and-notice şi se temă că vor fi judecaţi într-un proces. Totuşi, până acum, niciun singur proces nu a urmat după aceste cazuri”.

CANIPRE a declarat pentru BBC că va duce acest caz în faţa instanţei din Canada, în curând.

”Vom crea un precedent aici, în Canada, în ceea ce priveşte încălcarea legii copyright-ului. Avem multe cazuri reprezentative din care putem să alegem şi vom stabili un precedent legal aici în viitorul apropiat”, au transmis reprezentanţii companiei canadiene.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si