Comuna Rimetea din județul Alba, o localitate specială, aflată într-un cadru natural spectaculos, a fost desemnată destinația anului 2024 în România de către membrii clubului de presă de turism.

Citește și: VIDEO- Albă-ca-Zăpada la Târgul de Paște din Craiova. Când se va deschide?

Titlul a fost acordat recent, la Târgul de Turism al României, informează Ziare.com.

Comuna Rimetea

[Sursa foto: Facebook / Primaria Comunei Rimetea]

Comuna Rimetea, destinația turistică a anului 2024

Localitatea este situată în judeţul Alba, în Depresiunea Trascăului, un bazin intramontan străbătut de la nord spre sud de valea Rimetea, afluent al Arieşului.

Rimetea este formată din satele Colțești și Rimetea (reședința). Peste 85% dintre locuitorii din Rimetea sunt maghiari, denumirea maghiară a localității fiind Torockó.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Rimetea se ridică la 1.126 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 1.213 locuitori.

Unde se află comuna Rimetea din Alba

Unde se află comuna Rimetea din Alba

De ce este celebră comuna Rimetea în Transilvania

Rimetea este un sat secuiesc de la poalele Pietrei Secuiului. Situată la aprox. 30 de km de Turda, la poalele Trascăului, localitatea Rimetea (Torockó) a fost atestată încă din anul 1257.

În sec. XIII, în urma unei invazii tătare, secuii din sat au fost nevoiți să se refugieze pe munte și astfel a apărut denumirea de "Piatra Secuiului". Mărturie stau ruinele unei fortărețe medievale, prezente și azi în partea nordică a masivului.

În cele două sate ale comunei funcţionează zeci de pensiuni cu oferte dintre cele mai atractive pentru cei care vizitează această zonă a Munţilor Trascău.

Rimetea a devenit celebră pentru priveliștile sale spectaculoase și pentru casele albe cu geamuri verzi, întreținute la fel ca acum 100 de ani.

Satul se găseşte la poalele vestice ale unui impozant masiv calcaros cunoscut sub numele de Piatra Secuiului (1.128 m), creasta acestuia fiind limita cu judeţul Cluj. Partea nordică a Pietrei Secuiului (în stânga, cum se vede din sat), este cunoscută sub numele de Colţii Trascăului.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Comuna Rimetea

[Sursa foto: Facebook / Primaria Comunei Rimetea]

Potrivit sursei citate, în luna iulie, la Rimetea se produce un fenomen unic în România: soarele răsare de două ori. Fenomenul este mai mult decât o iluzie optică și ține mai degrabă de relieful zonei.

Crestele Pietrei Secuiului se află la est (răsărit) de Rimetea, însă două din ele sunt cu mult mai înalte decât celelalte. De fapt, ele se înalţă atât de mult, încât soarele răsare după prima creastă şi dispare în spatele celei de-a doua (care blochează lumina răsăritului) urmând apoi să răsară din nou, ceea ce generază acest fenomen care îi uimește pe

turiști.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si