Trei surori dintr-o localitate a comunei Cristești, cuminți și cu rezultate bune la învățătură, au impresionat mulți oameni care au sărit în ajutorul familiei în care s-au născut. 

Cazul lor a luat o turnură nefericită, după ce au apărut acuzații grave care adâncesc drama fetelor.

Citește și: Abuz sexual în timpul meditațiilor

Temele, făcute la lumina lumânării

Fetele au vârste cuprinse între 10 și 13 ani. Cele trei surori trăiesc în condiții grele, care au ieșit la iveală în preajma sărbătorilor de iarnă, la școală, atunci când copiilor li s-au solicitat scrisori către Moș Nicolae și Moș Crăciun, din partea cadrului didactic.

Cele trei surori nu au cerut jucării sau haine, ci rechizite care să le ajute la învățătură. Deși au rezultate foarte bune la învățătură, fetele duc lipsă de rechizite.

Citește și: Caz revoltător într-o școală. Un elev cu dizabilități a fost provocat să se arunce în gol de la etaj

O dramă socială a fost transformată în acuzații de abuz fizic și sexual. Trei surori care trăiau la lumina lumânării au fost luate de stat

Scrisorile fetițelor de sărbători

[Sursa foto: botosaneanul.ro]

„Eu de Crăciun îmi doresc, pixuri, penar pentru culori, șosete, creioane grafice, radieră, ascuțitoare, trusă geometrică, marker pentru tablă albă, carioci evidențiatoare”

„Eu îmi doresc de Crăciun: niște pixuri, șosete, un penar pentru culori, niște creioane grafice, radieră, o ascuțitoare, o riglă și un marker pentru tablă albă și să nu fie permanent și niște carioci evidențiatoare”

Citește și: Un bărbat din Argeș a fost reținut pentru șantaj și înșelăciune

„Îmi doresc niște pixuri, creioane, o ascuțitoare, o radieră, o riglă, carioci evidențiatoare, acuarele, un penar în care să-mi pun creioane, pixuri, culori și niște dosare, caiete studențești mate/ română”

Acestea au fost dorințele lor în prag de sărbători.

Citește și: O polițistă de penitenciar, acuzată de relații amoroase cu un deținut

Scrisorile au atras atenția profesorilor

Scrisorile fetițelor au intrat în vizorul profesorilor, dar și a directorului școlii, Bogdan Ciobanu, care a rămas impresionat de povestea surorilor. Acesta s-a implicat pentru a le ajuta să procure cele necesare pentru școală, dar și pentru a simți magia sărbătorilor.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- Capul unei femei decapitate a fost găsit într-un parc din Paris. Alte părți ale corpului au fost găsite în apropiere

„Nu-și doreau jucării, ci rechizite. Și în momentul respectiv ne-am sesizat împreună cu dl inspector general și am fost la ele chiar de Sfântul Nicolae, le-am dus rechizite și alimente. Chiar și acum în școală, hăinuțe și anumite lucruri pentru ele. Dar nu am sesizat nimic suspect. După care, înaintea Crăciunului iar am ajuns la ele. Și nu am sesizat absolut nimic”, a menționat Bogdan Ciobanu, potrivit botosaneanul.ro

Citește și: Caz șocant în Vaslui: concubinul unei femei i-a violat fiica minoră, după ce femeia a plecat la muncă în străinătate

Fetele locuiau într-o casă construită fără acte în intravilanul comunei.

Aceasta nu era conectată la electricitate, iar condițiile erau precare. Copilele își făceau temele la lumina lumânării.

Dramă socială, transformată într-un scandal de abuz

Șeful educației botoșănene a menționat că s-a gândit la varianta achiziționării unor panouri solare pentru căsuța în care locuiau fetele.

Citește și: Un student de la Medicină din Constanța a fost condamnat după ce a abuzat mai mulți tineri. Studentul îi droga cu medicamente puse în cocktail, după care profita de inconștiența lor

„Noi am început să vedem cum poate fi branșată acea casă- dacă poți numi casă ce era acolo- la curent electric. Dar erau probleme, pentru că era pe un teren extravilan, fără acte și am gândit achiziționarea unor panouri solare.

Citește și: VIDEO- Românii care sunt apți de muncă și nu vor să lucreze nu vor mai primi ajutor social

Ca ulterior să aflu că cineva ar fi sesizat Protecția Copilului care a venit și a luat copiii, cu suspiciunea de abuz. Eu când am fost acolo, era tatăl cu fetele, pe mamă nu am văzut-o niciodată, spuneau că era plecată prin sat, pe undeva”, a menționat Bogdan Suruciuc, inspectorul școlar general.

Citește și: Câștigul la loto le-a distrus viața celor doi soți. "Suntem ruinați"

Surorile au fost luate de Protecția Copilului

Povestea fetelor a ajuns și peste hotare, la botoșăneni plecați în străinătate, care și-au dorit să ia legătura cu directorul școlii pentru a ajuta.

Între timp, la data de 24 februarie, copilele au fost preluate de Protecția Copilului.

Directorul școlii nu a sesizat nicio clipă că ar putea exista probleme grave în familia copilelor.

Citește și: VIDEO- Asta-i România! O mamă și trei copii stau într-o casă veche de pământ

„Aștept să-mi trimită o doamnă din Germania suma de 300 de euro ca să ajut acei copii, cu hăinuțe, cu mâncare, chiar să le scot puțin din mediul lor, să le duc la un film, la o prăjitură, la un suc. Dar vineri am înțeles că au fost luate. Noi avem psiholog școlar, nu am sesizat absolut nimic. Fetele cu foarte mult bun simț, responsabile, nu de 9 sau 10, dar de nota 8. Un scris frumos, la locul lor. Eu, personal am încercat să le ajut, chiar am încercat să le ajut. Prin cunoștințe și prieteni. Am rămas și eu surprins”, a mai adăugat Bogdan Ciobanu.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Citește și: Campioni în clasamentul sărăciei

Mail-ul care a tras semnalul de alarmă

Protecția Copilului a fost sesizată printr-un mail semnat de o persoană fără calitate oficială, că fetițele ar fi supuse inclusiv la violențe fizice și un presupus abuz sexual din partea tatălui, pe lângă neajunsurile financiare și materiale.

În aceeași zi, reprezentanții Direcției Copilului s-au deplasat de urgență la domiciliul fetelor și au decis că trebuie luate din mediul familial.

Citește și: O fetiță a fost luată de lângă mama grav bolnavă, chiar înainte ca femeia să moară: „Striga încontinuu numele fiicei ei”

„Fetițele sunt la noi, la centru, de vineri după amiază, au fost aduse de către echipa de la complex. Am avut un mail de la o persoană care a sesizat o posibilă situație de abuz. Colegii de la complex s-au dus pe teren, la o primă evaluare și-au dat seama că copiii trebuie luați de acolo pentru a fi evaluați mai bine.

Citește și: „Aveți ceva de muncă? Mi-e foame!” Strigătul disperat al unui bătrân care a muncit toată viața, însă acum zace lihnit într-o gară

Urmează evaluarea, consilierea, raportul, să vedem la ce concluzie ajungem. Am vrut să luăm și mama pe programul de violență domestică, dar mama a refuzat să vină. Am înțeles că erau și situații de violență domestică atât asupra mamei cât și a copiilor. Acum să vedem dacă suspiciunea de abuz sexual se confirmă”, a precizat Alexandru Colbu, director executiv adjunct DGASPC.

Citește și: Ediție specială "Jocul cuvintelor cu Dan Negru" de 1 Martie, la Kanal D “În copilărie, pregăteam felicitări pentru mama la școală și i le dăruiam cu mare bucurie”

Autoritățile fac cercetări

În prezent, fetițele se află la Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență (CPCRU), unde sunt evaluate. Pe viitor se dorește plasarea lor într-o căsuță de timp familial sau la un asistent maternal dacă va fi posibil, pentru a nu fi despărțite.

Mama lor, care ar fi la rândul ei o victimă a violenței domestice, a rămas alături de soț. Cei doi vor pierde alocațiile de stat ale fetelor, care era de altfel și singurul venit din casă.

Citește și: Peste 250.000 de români au fost tăiați de pe listele beneficiarilor de vouchere pentru alimente

În cazul în care abuzurile fizice și sexuale semnalate Direcției Copilului vor fi confirmate, va fi sesizată Poliția pentru cercetări asupra tatălui, inclusiv a mamei dacă va fi cazul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si