Apelul la 112 a fost primit în această după-amiază, în jurul orei 14.00, de la o familie din județul Galați (mamă, tată și fiică), care se aflau pe traseul 300 de scări din stațiunea Slănic Moldova.
În timp ce turiștii se plimbau pe traseul montan, au observat în zona împădurită trei urși. Aceștia au sunat la 112, fiindu-le teamă să îşi mai continue deplasarea pe traseul montan.
Pentru siguranța turiștilor, jandarmii montani de la Postul de Jandarmi Montan Slănic Moldova au intervenit prompt, însoțindu-i pe aceștia pe parcursul traseului și ajutându-i să coboare în siguranță de pe munte.
Reamintim următoarele recomandări și măsuri de siguranță care pot fi utile în situația în care întâlniți urși: - Nu vă apropiați: mențineți o distanță sigură față de animal și nu încercați să vă apropiați de
acesta pentru a face fotografii sau a-l filma; - Nu hrăniți ursul; acesta este un animal sălbatic, cu instincte specifice. Va reacționa imprevizibil! - Faceți zgomot: Dacă sunteți surprinși de prezența ursului, faceți zgomot pentru a-l avertiza de prezența voastră. - Nu lăsați mâncarea la vedere: Ursii sunt atrași de mirosul mâncării. Asigurați-vă că nu lăsați resturi de mâncare în curtea gospodăriei, în zonele de campare sau la picnicuri și depozitați alimentele în locuri sigure.
Jandarmii montani băcăuani le recomandă cetăţenilor să apeleze numărul unic de urgenţă 112 când văd animale sălbatice în zona aşezărilor umane, deoarece acestea pot reprezenta un real pericol atât pentru oameni, cât și pentru animale.