Anul trecut, Romania a inregistrat a doua crestere economica din UE de 3,8%, fiind vicecampionii performantei economice, dupa Slovacia. Cu toate acestea, o cercetare publicata miercuri de INS, referitoare la nivelul calitatii vietii, arata o situatie deloc imbucuratoare. De pilda, una din trei familii au avut restante repetate la plata utilitatilor si intretinere, cauzate in principal de lipsa banilor. Cele mai frecvente restante au fost la energia electrica (54,6% din gospodariile cu restante), intretinerea locuintei (53,2%) si abonamentul telefonic (34,1%).
Aproape jumatate din gospodarii (46,6%) afirma ca suporta cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vietii, iar daca se iau in considerare si cele care declara o oarecare dificultate in acoperirea cheltuielilor de zi cu zi se ajunge la 85,2% din totalul gospodariilor.
O treime din gospodarii considera ca pot efectua cheltuielile curente cu un venit banesc net lunar minim cuprins intre 1001 lei si 2000 lei, dar ceva mai mult de jumatate dintre gospodarii au nevoie de cel putin 2000 lei pentru acoperirea cheltuielilor lunare.
Aproape un sfert din gospodarii considera ca venitul necesar acoperii cheltuielilor curente ar trebui sa fie chiar mai mare de 3000 lei lunar. Dintre gospodariile urbane, aproape 64% declara ca ar avea nevoie pentru cheltuielile curente de sume care depasesc 2000 lei lunar.
Locuinta reprezinta un element foarte important in definirea standardului de viata al unei gospodarii. In anul 2015, in marea lor majoritate (98,7%), gospodariile ocupa locuinta in calitate de proprietar sau cu titlu gratuit.
Ponderea gospodariilor chiriase este mai mare cu 1,9 puncte procentuale in mediul urban fata de mediul rural. Dupa satutul ocupational al capului gospodariei se constata ponderi mai mari ale chiriasilor in cazul familiilor conduse de someri. (5,1%).
In gospodariile de agricultori lipsa resurselor financiare face ca masina de spalat rufe sa nu existe in dotarea a 30,8% din gospodarii. Absenta computerelor se constata mai ales la gospodariile de someri (43,6%) si agricultori (36,2%) mai arata studiul
Anul trecut, Romania a inregistrat a doua crestere economica din UE de 3,8%, fiind vicecampionii performantei economice, dupa Slovacia.
Cu toate acestea, o cercetare publicata miercuri de INS, referitoare la nivelul calitatii vietii, arata o situatie deloc imbucuratoare. De pilda, una din trei familii au avut restante repetate la plata utilitatilor si intretinere, cauzate in principal de lipsa banilor.
Cele mai frecvente restante au fost la energia electrica (54,6% din gospodariile cu restante), intretinerea locuintei (53,2%) si abonamentul telefonic (34,1%).
Aproape jumatate din gospodarii (46,6%) afirma ca suporta cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vietii, iar daca se iau in considerare si cele care declara o oarecare dificultate in acoperirea cheltuielilor
de zi cu zi se ajunge la 85,2% din totalul gospodariilor. O treime din gospodarii considera ca pot efectua cheltuielile curente cu un venit banesc net lunar minim cuprins intre 1001 lei si 2000 lei, dar ceva mai mult de jumatate dintre gospodarii au nevoie de cel putin 2000 lei pentru acoperirea cheltuielilor lunare. Aproape un sfert din gospodarii considera ca venitul necesar acoperii cheltuielilor curente ar trebui sa fie chiar mai mare de 3000 lei lunar.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Dintre gospodariile urbane, aproape 64% declara ca ar avea nevoie pentru cheltuielile curente de sume care depasesc 2000 lei lunar. Locuinta reprezinta un element foarte important in definirea standardului de viata al unei gospodarii. In anul 2015, in marea lor majoritate (98,7%), gospodariile ocupa locuinta in calitate de proprietar sau cu titlu gratuit. Ponderea gospodariilor chiriase este mai mare cu 1,9 puncte procentuale in mediul urban fata de mediul rural.
Dupa satutul ocupational al capului gospodariei se constata ponderi mai mari ale chiriasilor in cazul familiilor conduse de someri. (5,1%).
In gospodariile de agricultori lipsa resurselor financiare face ca masina de spalat rufe sa nu existe in dotarea a 30,8% din gospodarii. Absenta computerelor se constata mai ales la gospodariile de someri (43,6%) si agricultori (36,2%) mai arata studiul, scrie Hot News.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro