Apo Whang-Od, din Filipine, este cea mai în vârstă persoană care a apărut vreodată pe prima pagină a publicației.

Citește și: Călugărul de 100 de ani de la Curtea de Argeș, sfaturi pentru români în postul Paștelui

Ea este artist în tatuaje și și-a perfecționat arta încă din adolescență, învățând sub îndrumarea tatălui ei, potrivit CNN .  

Cine este Apo Whang-Od

Femeia locuiește în satul de munte Buscalan, la aproximativ 15 ore nord de Manila și este considerată cel mai vechi mambabatok sau tatuator tradițional Kalinga din Filipine.

Mai demult, tatuajele realizate manual pe care Whang-Od le creează folosind doar un băț de bambus, un spin dintr-un pomelo, apă și cărbune, erau realizate de războinicii indigeni Butbut.

Acum, turiști din toată lumea care caută modelele ei geometrice reprezintă o mare parte din clientela artistei, care mai este numită și Maria Oggay.

„Prezentată drept ultimul mambabatok al generației sale, ea a imprimat simbolurile tribului Kalinga, care semnifică puterea, curajul și frumusețea, pe pielea a mii de oameni care au făcut pelerinaj la Buscalan”, și-a prezentat revista Vogue Filipine vedeta de copertă pe rețelele de socializare.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Arta poate fi transmisă numai rudelor de sânge, iar Whang Od își antrenează nepoatele Elyang Wigan și Grace Palicas de câțiva ani.

„Prietenii mei care obișnuiau să facă tatuaje au murit cu toții”, a declarat Whang Od pentru CNN Travel în 2017.

"Sunt singura care a ramas în viață și care încă mai face tatuaje. Dar nu mi-e teamă că tradiția se va încheia pentru că îi antrenez pe următorii maeștri ai tatuajului".

Maria Oggay

Maria Oggay

„Tradiția va continua atâta timp cât oamenii continuă să vină să-și facă tatuaje. Eu voi continua cât încă mai văd și mă voi opri doar atunci când privirea mi se încețoșează”, a adăugat ea.

Editorul șef al Vogue Filipine, Bea Valdes, a declarat că personalul publicației a decis în unanimitate ca Whang-Od să apară pe copertă.

„Am simțit că ea reprezintă idealurile noastre despre ceea ce este frumos în cultura filipineză.

"Conceptul de frumusețe trebuie să evolueze și să includă fețe și forme diverse și incluzive. Dorim să vorbim despre frumusețea umanității", a adăugat Valdes.

Înainte de apariția lui Whang-Od în ediția Vogue Filipine, recordul pentru cel mai în vârstă model care a apărut pe coperta Vogue a fost deținut de actrița Judi Dench, care a pozat pentru prima pagină a British Vogue în 2020, la vârsta de 85 de ani.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si