O femeie de 75 de ani din Constanța a murit așteptând ambulanța timp de 3 ore.

Totul se întâmplă la scurt timp de tragedia barbatului din Urziceni, care putea fi prevenita, si a cazului gravidei de etnie rromă de doar 24 de ani care a născut pe trotuar.

Femeia în vârstă avea patologii multiple și fusese adusă de familie cu mașina proprie la UPU Băneasa. Apoi, s-a cerut transferul la CPU Medgidia cu echipaj cu asistent medical.

Citește și: VIDEO- Managerul Spitalului Municipal Urziceni, Daniela Elena Ianuș, a fost suspendat din funcție

Reacția SAJ

„În gestionarea cazurilor medicale, prioritate au cazurile de cod roșu, la fel și în cazul celor de cod galben, cele aflate la domicilii sau în locuri publice, unde pacienții nu beneficiază la acel moment de asistență medicală calificată, cum e o unitate sanitară.

După cum foarte bine se cunoaște, serviciile de urgență prespitalicească sunt servicii medicale în așteptare.

Sunt momente în care există valuri de solicitări și momente de acalmie...Și în situația dată, echipajele se aflau la urgențe majore la domiciliu (tentativă suicid, pacient inconștient)”, transmite SAJ Constanța.

Femeia a murit la scurt timp după ce a ajuns echipajul cu medic 

Femeia de 75 de ani a fost evaluată și de medicul urgentist de la UPU Băneasa, după o a doua solicitare, iar ca urmare a reevaluării stării pacientei, a reconsiderat cazul și a solicitat un echipaj cu medic. Unui echipaj tip C (cu medic) liber i s-a alocat solicitarea.

Alocarea s-a făcut în 30 de minute de la solicitarea echipajului cu medic (moment solicitare 19:42 și moment alocare 20:14).

În intervalul 19:42- 20:14, nu au fost disponibile disponibile echipaje cu medic.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

O femeie de 75 de ani a murit în curtea unui spital comunal din Constanța după ce ar fi așteptat ambulanța trei ore. Reacția SAJ:„ Gestionarea cazului a fost conformă”

O femeie de 75 de ani a murit în curtea unui spital comunal din Constanța după ce ar fi așteptat ambulanța trei ore. Reacția SAJ:„ Gestionarea cazului a fost conformă”

[Sursa foto: Facebook]

„În momentul ajungerii la caz echipajului de pe ambulanță, medicul urgentist de la UPU Băneasa i-a comunicat faptul că pacienta a fost declarată decedată în urmă cu aproximativ 15 minute, însă a omis să sune pe 112 pentru anularea misiunii.

De asemenea, precizăm faptul că, în momentul solicitării echipajului cu medic, celelalți medici erau implicați în alte misiuni de urgență majoră (stop cardiorespirator în curs de resuscitare, transfer edem pulmonar, sindrom corinarian acut, accident rutier cu victime multiple).

Concluzionând, pacienta s-a aflat într-o unitate sanitară unde a primit asistență medicală adecvată, competențele medicului urgentist din UPU Băneasa fiind superioare atât asistenților, cât și medicilor încadrați la serviciile de ambulanță.

Ca atare, gestionarea cazului, din punctul de vedere a SAJ, a fost conformă”, adaugă SAJ Constanța.

Femeia a murit așteptând salvarea

„Vara, numărul de români în Constanţa se triplează, iar sistemul medical din judeţ nu face faţă.

Citește și: EXCLUSIV- Persoanele cu dizabilități, drepturi respectate doar pe hârtie/ Mihai Băcanu: ”Categoriile vulnerabile din România nu sunt numere în statistici sau cifre în calculele electorale”

Azi noapte, o femeie de 75 de ani, aflată în stop cardio-respirator a aşteptat 3 ORE o ambulanţă!

Aceasta a murit, cu familia putând doar să aprindă o lumânare în curtea spitalului comunal. Dacă ar fi existat suficient personal şi echipament, ar fi putut fi salvată!”, a scris pe Facebook senatoarea Evdochia Aelenei.

Deputatul USR Stelian Ion susține că i-a semnalat ministrului Sănătății „o serie de nereguli grave din cadrul SAJ Constanța”.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

„În mijlocul verii, din 60 de ture de gardă ale Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Constanța, 7 sunt fără medic. O situație inadmisibilă, pentru că, în această perioadă, la Constanța numărul de solicitări către SAJ este dublu față de restul anului. Cazurile revoltătoare de la Urziceni, unde o femeie a fost nevoită să nască pe trotuar, iar un bărbat a fost trimis acasă unde a murit, se pot repeta oricând și la Constanța.

Am adresat o interpelare ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, semnalându-i o serie de nereguli grave din cadrul SAJ Constanța, din cauza proastei organizări și a managementului incompetent. Spre exemplu, deși există ture fără niciun medic pe autospeciale, conducerea SAJ a programat gărzi chiar și cu 3 cadre medicale simultan. De asemenea, sunt medici care pur și simplu nu sunt înscriși pentru gardă. O situație critică este și la Băneasa, unde există doar un singur echipaj de Ambulanță pentru intervenții. Asta înseamnă că, la două solicitări simultan, o viață poate fi pierdută din cauză că nu a avut cine să intervină. În luna aprilie, și colegul meu, senatorul @Remus Negoi, i-a solicitat ministrului Rafila trimiterea de urgență a unui corp de control la SAJ Constanța, una dintre problemele semnalate fiind aceea că graficele de lucru ale medicilor și operatorilor registratori de urgență pentru luna următoare erau întocmite abia în ultima zi a lunii. SAJ Constanța are nevoie de resuscitare. Trebuie intervenit urgent!

Citește și: UPDATE/VIDEO- Scene incredibile pe o stradă din Urziceni! O femeie a născut chiar în fața spitalului. Tinerei mame i-a fost refuzată internarea la maternitate/ Declarația mangerului spitalului

Sistemul medical al lui Rafila este grav bolnav, iar ministrul PSD trebuie să înceteze să se comporte ca și când a fost luat prin surprindere și să mimeze reacții atunci când se întâmplă nenorociri greu de imaginat pentru o țară membră UE în anul 2023”, a scris șiStelian Ion pe Facebook.

Reprezentanții SAJ Constanța spun că ambulanța a fost solicitată pentru un transfer către spitalul Medgidia.

De cealaltă parte, reprezentanții Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Constanța spun că, inițial, ambulanța a fost solicitată pentru un trasfer către spitalul Medgidia.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si