Vaccinarea cu serul AstraZeneca a fost suspendată în Spania, ca şi în alte ţări europene, pentru cel puţin două săptămâni, în aşteptarea rezultatelor Agenţiei Europene pentru Medicamente şi a altor agenţii de resort.

Într-un comunicat de presă, Ministerul Sănătăţii de la Madrid a explicat că au fost înregistrate două noi notificări privind suspiciuni de reacţii adverse în baza de date FEDRA a Sistemului Spaniol de Supraveghere Farmaceutică: o persoană decedată şi o alta cu tromboză venoasă profundă.

Citeste si: OMS susține în continuare vaccinarea cu serul anglo-suedez

Ministerul Sănătății: Ce au în comun cele trei cazuri de episoade de tromboză 

Toate cele trei cazuri suspicioase (primul a fost detectat la 15 martie) s-au înregistrat în contextul în care în Spania au fost vaccinate cu AstraZeneca 975.661 de persoane, conform Agerpres.

''Este vorba despre trei cazuri de episoade de tromboză care în sine, deşi deloc frecvente, se pot produce la nivelul populaţiei generale. Cele trei cazuri au particularitatea că episoadele de tromboză au fost asociate cu o reducere a numărului de plachete sangvine'' (trombocite- n.r.), a explicat Ministerul Sănătăţii miercuri.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO- Românii încep să refuze să se imunizeze cu serul AstraZeneca

Agenţia Spaniolă a Medicamentului şi a Produselor Sanitare (AEMPS) ''strânge informaţii şi efectuează o investigaţie exhaustivă'' pentru a afla dacă există o posibilă relaţie cauzală, dincolo de relaţia temporală cu momentul administrării vaccinului.

Potrivit comunicatului citat, ''evaluarea acestui tip de semnale poate duce la găsirea unei cauze care să nu aibă legătură cu administrarea vaccinului sau, în situaţia în care (reacţia) poate fi pusă pe seama vaccinului, să se încerce reducerea la minimum a riscurilor, cum ar

fi, de exemplu, identificarea factorilor care predispun la apariţia acestui tip de tromboză şi limitarea utilizării vaccinului atunci când este identificat acest factor de risc''.

Citeste si: VIDEO-Autorități: Vaccinarea cu Astrazeneca nu va fi suspendată la noi

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Ministerul Sănătăţii a publicat respectivul comunicat chiar în ziua în care s-a aflat despre moartea unei profesoare de 43 de ani, în Marbella (sud), de o hemoragie cerebrală, după ce a primit vaccinul AstraZeneca la 3 martie.  

Profesoară de 43 de ani, moarte suspectă

O profesoară în vârstă de 43 de ani din Marbella a murit după o hemoragie cerebrală. A fost vaccinată cu serul AstraZeneca pe 3 martie. Câteva ore mai târziu, a început să se simtă rău și a mers la urgența spitalului Quirón cu simptome de cefalee și stare generală de rău pe care specialiștii au atribuit-o efectelor secundare obișnuite ale vaccinului, scriu jurnaliștii de la Diario Sur.

Peste 10 zile, pe 13 martie, s-a întors la spital pentru că a continuat să se simtă rău. Tomografia computerizată nu a scos la iveală niciun aspect semnificativ, însă o altă analiză a detectat o hemoragie masivă pe care medicii au încercat să o dreneze într-o intervenție chirurgicală în timpul căreia au descoperit edem (acumularea de lichid în creier), conform Antena 3.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si