Într-o postare pe pagina sa de Facebook, medicul Tudor Ciuhodaru spune că o fetiță de 13 ani a ajuns deja la Unitatea de Primiri Urgențe de la Iași rănită la un ochi în urma exploziei unei petarde.
Ce daune pot cauza petardele
Medicul atrage atenția părinților să își supravegheze copiii în această perioadă, astfel încât să evite ca aceștia să aibă acces la petarde sau alte articole pirotehnice.
Citește și: Fostul ministru al Dezvoltării a fost implicat într-un grav accident rutier
Conform medicului, printre daunele cauzate de petarde se numără arsuri sau leziuni oculare.
"Atenție părinți și bunici. Voi ştiţi ce pot păţi cei mici de la petarde? O fetiță de doar 13 ani a ajuns deja la urgențe după un traumatism la nivelul ochiului drept. Până când parlamentarii vor vota legea Ciuhodaru ce prevede predarea educației pentru sănătate și a noțiunilor de prim ajutor în toate școlile din România e bine de știut:
1.Dispozitivele pirotehnice vă pot duce direct în sala de operaţii şi chiar şi asa puteţi rămâne mutilaţi.
2.Riscurile cresc atunci când sunt utilizate în spaţiile închise şi aglomerate sau de către copii sau de cei care au consumat mult alcool.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
3.Patologia lezională produsă de petarde merge de la arsuri până la plăgi, fracturi deschise, amputaţii traumatice sau leziuni oculare.
4. Cele mai frecvente şi grave leziuni sunt arsurile de grad III-IV la nivelul mâinii sau feţei.
5.Leziunile oculare nu au lipsit în niciun an din bilanţul traumatic.", se arată în postarea făcută de medic pe Facebook.
Citește și: ÎPS Teodosie stârnește controverse, după ce a declarat că femeile nu ar trebui să poarte cercei
Recomandările medicului
Tudor Ciuhodaru recomandă oamenilor ca în astfel de cazuri să se prezinte cât mai repede la spital, pentru a evita complicațiile.
Citește și: Cinci județe vor fi afectate de viituri. Codul galben este valabil până sâmbătă
"Rețineți:
Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro
Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro
Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro
1.Din punct de vedere legal confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operaţiune cu astfel de produse, precum şi a artificiilor din categoria «obiecte zburătoare luminoase» şi a pocnitorilor din clasa I, efectuate fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an. În cazul contravenţiilor, amenzile se ridică până la 7.500 de lei, iar pentru minorii sub 14 ani vor răspunde părinţii, aceştia urmând a fi sancţionaţi cu amenzi între 100-500 de lei.
2.Aşa că mai bine nu le folosiţi iar dacă nu vă puteţi abţine.
3.Nu uitaţi să respectaţi cu stricteţe instrucţiunile de utilizare şi normele legale.
4.Totodată vă recomandăm să vă prezentaţi de urgenţă la spital şi să nu temporizaţi rezolvarea leziunilor care fără tratament duc constant la apariţia complicaţiilor", a scris Tudor Ciuhodaru pe Facebook.