O fetiță de opt ani a fost salvată de medicii din Cluj, după o operaţie miraculoasă. ,,Acum e cu zâmbetul pe buze, e foarte puternică''
O fetiță de opt ani are o nouă șansă la o viață normală, în urma unei operații dificile.
O fetiță de opt ani a fost diagnosticată cu o boală cronică de rinichi. Aceasta făcea dializă pentru a supraviețui.
Mama sa, în vârstă de 38 de ani, și-a donat un rinichi, pentru a-i da șansa la o viață normală fiicei sale.
Transplantul a avut loc la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.
Fetița a avut nevoie de dializă după ce o boală cronică i-a afectat funcţia rinichilor. Pentru aceasta, dar și pentru mama sa, a urmat o perioadă extrem de grea.
"Problemele au început în urmă cu un an şi jumătate, cu o rinită, apoi articulaţiile care au început să o doară. Nu s-a depistat în Râmnicu Vâlcea ce ar putea avea şi ne-au trimis la Bucureşti. Acolo au pus-o pe picioare, dar a trebuit să înceapă dializa şi i-a fost foarte greu să accepte să facă dializă", a declarat Andreea, mama Ericăi.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Erica a făcut dializă până când doctorii au luat decizia că este aptă pentru un transplant. Mama sa a fost compatibilă, așadar i-a putut dona un rinichi.
"Le mulţumesc foarte mult doctorilor de aici din Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca. Acum e cu zâmbetul pe buze (n.r. fetiţa), e foarte puternică. A fost foarte mult susţinută aici, de întreaga echipă, nu a simţit că a trecut printr-o operaţie atât de grea",
a mai precizat mama copilei.În acest caz, mama și fetița sunt bine și încep o viață nouă.
"Este vorba despre un transplant pediatric, mamă-fiică, o fetiţă de opt ani cu o boală cronică renală, imunologică, care a mers foarte bine. Operaţia a durat în jur de două ore. Probele renale sunt normale, cu creatină de 0,5, astăzi este ziua 5 post-operator şi urmează să scoatem sonda urinară. Se simt foarte bine", a explicat conf. dr. Florin Elek, şef de secţie în cadrul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.
"Transplanturile pediatrice le facem în măsura în care este posibil. Anul trecut, au fost peste 10 transplanturi pediatrice. În general, le facem cu grefă de la donator viu pentru că, până la urmă, grefa de la un donator viu asigură cea mai bună funcţionare a grefei după transplant", a declarat Gheorghiţă Iacob, coordonatorul programului de transplant, potrivit Antena3.ro .