In articol:
- Unul dintre salvatori a fost rănit în timpul intervenției
- Românii stabiliți în Italia vor să devină minoritate națională recunoscută oficial. Ce beneficii le-ar aduce această măsură
O clădire din centrul vechi al orașului Canosa din Italia s-a prăbușit miercuri, 11 ianuarie 2023, la orele serii și, potrivit primelor informații, cele două persoane care locuiau înăuntru au fost scoase vii din dărâmături.
Citește și: Român ucis de avalanșă în Italia
Ultimele actualizări ale poliției au precizat o prăbușire parțială și molozul nu a căzut direct peste îngrijitoarea româncă și pensionarul pe care îl avea în grijă, care se aflau înăuntru. Cele două victime au fost salvate de personalul 118 și transportați la spital, acolo unde sunt supuși verificărilor ca măsură de precauţie.
Unul dintre salvatori a fost rănit în timpul intervenției
Un pompier a fost și el rănit la gât când un tavan s-a prăbușit, dar starea lui este bună.
Cei trei răniți au fost duși la Bonomo din Andria pentru verificările corespunzătoare.
Pompierii sunt la fața locului și investighează cauza prăbușirii. Nu este exclus ca în interiorul casei să fi fost în desfășurare lucrări.
Românii stabiliți în Italia vor să devină minoritate națională recunoscută oficial. Ce beneficii le-ar aduce această măsură
Unul dintre românii domiciliați în Italia vine cu o inițiativă pentru conaționali: vrea să modificarea legii italiene. Mai exact, este vorba de cea a minorităților naționale recunoscute, iar dacă acțiunea demarată de român reușește, comunitatea din Italia s-ar putea bucura de drepturi și beneficii extinse.
Inițiativa lui Claudiu Stănășel, vicepreședinte al Consiliului Local din Prato, vizează modificarea unui act normativ din anul 1999- legea 482- care conține «Regulamentul privind protecția minorităților lingvistico-istorice».
Prin modificarea acestui act normativ, comunitatea de români din Italia ar putea deveni minoritate lingvistică recunoscută și protejată de Constituția Republicii, precum alte minorități printre care se regăsesc cele: albaneză, catalană, greacă, slovenă, croată și franceză.
Citește și: Un adolescent român a fost arestat într-o gară din Germania. A atacat și pus la pământ un polițist
În decursul acestui an va fi demarată pe tot teritoriul Italiei o campanie prin care vor fi explicate opiniei publice avantajele dobândirii acestui statut de către cea mai numeroasă comunitate de străini care locuiește în Italia.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
„Dacă vom realiza ceea ce ne-am propus, aceasta va însemna drepturi și beneficii extinse pentru cetățenii români din Italia și promovarea susținută a limbii și a culturii noastre naționale prin intermediul fondurilor puse la dispoziție e către statul Italian, după cum se întâmplă azi în ceea ce privește minoritățile lingvistice recunoscute.
Asociațiile de români de pe teritoriul peninsulei ar putea avea acces direct la fondurile alocate de către Guvernul Italiei pentru a demara proiecte în folosul comunităților de români. Este esențial pentru noi ca români, să nu mai depindem doar de bugetul și de programele ale Departamentului pentru Românii de Pretutindeni!”, a declarat Claudiu Stănășel, conform jurnlaștiide la digi24.ro.
Citește și: Un bebeluș român a fost salvat de medici în Italia. Andrei a avut o malformație cardiacă