Tragedia din Prahova, de la pensiunea Ferma Dacilor, s-a petrecut din cauza mai multor nereguli. Printre ele se numără faptul că acest complex turistic nu avea autorizație de construcție și nici autorizație de incendiu.

Până în aceste momente au fost găsite șapte cadavre carbonizate, în urma tragediei sfâșietoare, iar încă o persoană este căutată printre ruine. Printre cei decedați în infernul care a avut loc în a doua zi de Crăciun, se numără și trei copii.

În aceste momente, specialiștii din cadrul mai multor instituții participă la cercetarea la fața locului în cadrul anchetei deschise în urma incendiului care a făcut scrum pensiunea Ferma Dacilor din localitatea Tohani.

incendiu ferma dacilor

Expertul criminalist Tudorel Butoi este de părere că ar fi vorba despre o mână criminală.

[Sursa foto: arhivă]

Specialiști de la INSEMEX, cooptați în cercetarea la fața locului

Potrivit news.ro, la cercetarea la fața locului la complexul turistic Ferma Dacilor au fost cooptați specialiști din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă- INSEMEX, inspectori de la Inspecția Muncii, precum i specialiști din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii, pe lângă ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova. 

Citește și: Unul dintre tinerii care a pierit în incendiul de la Ferma Dacilor este fiul șefului Direcției Generale de Informații a Armatei. Vlad Băiceanu avea 21 de ani

În cadrul anchetei sunt vizate infracțiuni de distrugere din culpă care au avut ca urmare un dezastru și ucidere din culpă, potrivit sursei citate.

Inițial, ancheta a fost deschisă la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Mizil, dosarul fiind ulterior preluat de Parchetul de pe lângă Tribunal în cursul zilei de marți.

incendiu ferma dacilor

În aceste momente, specialiștii din cadrul mai multor instituții participă la cercetarea la fața locului la Ferma Dacilor.

[Sursa foto: arhivă]

O pensiune turistică de succes, ridicată fără autorizație de construcție și fără autorizație de securitate la incendiu

Pensiunea nu avea autorizație de securitate în caz de incendiu. Potrivit ISU Prahova, la complexul turistic a fost efectuată o verificare în anul 2019, când au fost identificate 6 nereguli, una dintre ele fiin remediată pe timpul controlului și au fost aplicate 6 avertismente.

Mai mult,  „la momentul verificării nu au fost puse la dispoziția inspectorilor documente din care să rezulte momentul punerii în funcțiune, pentru a se stabili necesitatea solicitării și obținerii avizului/autorizației de securitate la incendiu”, potrivit reprezentanților ISU Prahova.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Se pare că pensiunea funcționa și fără autorizație de construcție, iar cei care ridicaseră pensiunea obținuseră un certificat de edificare la finalul anului 2020.

„Nu au autorizaţie de construire. Au intrat în legalitate, în baza legii, în sensul că toate construcţiile după 2001, dar mai vechi de 3 ani, pot intra în legalitate făcând un raport de expertiză şi, bineînţeles, eliberarea unui certificat de edificare a construcţiei. Au intrat în legalitate în 2020. S-a făcut un PUZ, terenul respectiv a intrat în intravilan în baza acelui PUZ, iar ulterior au intrat în legalitate în baza acestor documente", a declarat Virgiliu Nanu, prefectul județului Prahova, pentru Agerpres.

Citește și: FOTO. Cine este bărbatul care a intrat în flăcări pentru a-și salva copiii și a murit carbonizat, la Ferma Dacilor? Era un cunoscut bodyguard în cluburile de lux din București

incendiu ferma dacilor

În dimineața zilei de 26 decembrie 2023, Ferma Dacilor s-a făcut scrum.

[Sursa foto: arhivă]

Primarul comunei Gura Vadului, Nicolae Marius Sora, a declarat că nu a fost în control la pensiune pentru că „nu a putut lua legătura cu proprietarul din acte”, deoarece, conform dosarului clasat de DNA, Cornel Dinicu administra societatea prin interpuși.

„S-au edificat clădirile- pensiune şi restaurant şi spaţii de cazare, în timp(...) Nu am fost în control.(...) Acolo este proprietară o anumită doamnă din Bucureşti, am încercat să luăm legătura cu ea, nu s-a putut lua legătura cu ea. (...) A fost control inopinat", a declarat primarul.

„O mână criminală”, responsabilă de tragedia de la Ferma Dacilor

Expertul criminalist Tudorel Butoi spune că ar fi vorba despre o „intenție criminală, alimentată de răzbunare și invidie” în cazul tragediei de la Tohani.

„Experții de la ISU și Parchet pot să facă fel și fel de ipoteze. Eu analizez comportamente și mai ales efecte comportamentale.

Cum puteau spontan și instantaneu să se aprindă toate aceste căsuțe de odată din cauza reșourilor?

Eu nu sunt specialist în panouri fotovoltaice sau în reșouri. Sunt specialist în comportamente umane. Cum poți să faci o fermă cum a făcut omul ăsta și să intri în contradicție și cu ISU și cu Administrația.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

În seara aia a avut loc o chermeză, un bal cu participanți din toate părțile și cu toate coloritele comportamentale. Trebuie făcut un cerc de suspecți în jurul acestui personaj. Cui are să dea bani? Pe cine a înțepat? Ce fac cercetătorii acum? Adună hârtii. Au fost avize, n-au fost avize? Păi mâna criminală nu iese din hârtiile dumneavoastră. Este din răzbunare, din invidie și din comportamente agresive.

Exclud toate variantele pentru faptul că au căpătat cercetătorii noștri un obicei: la ei crima a fost sinucidere, la ei omorul a fost accident, s-a îmbolnăvit unu și l-a durut o măsea și a murit cu cuțitul în gât. Trebuie văzut ce s-a întâmplat în toate celelalte chestii unde îți e ușor. Cauți o lună și bagi cauza reșoul.

Aici este vorba de vieți omenești. Cineva trebuie să răspundă! Părerea mea este că este o intenție criminală, din răzbunare și din invidie”, a spus Tudorel Butoi, expert criminalist, pentru observatornews.ro

incendiu ferma dacilor

Șapte din opt persoane dispărute, au fost găsite carbonizate în urma incendiului.

[Sursa foto: arhivă]

Citește și: VIDEO. A fost găsită a șaptea victimă a incendiului de la Ferma Dacilor. Cine sunt oamenii care și-au pierdut viața în infernul de Crăciun

Șapte din opt persoane dispărute, găsite carbonizate în urma incendiului

Opt persoane au fost declarate dispărute după ce a izbucnit incendiul puternic de la Ferma Dacilor, marți dimineața. În cursul zilei de marți au fost găsite șase trupuri carbonizate, iar în cursul zilei de miercuri a mai fost depistat cadavrul carbonizat aparținând unui copil.

„S-au recoltat probe ADN de la toate victimele şi sunt identificate parţial”, au declarat reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova pentru sursa menționată anterior.

Alte două persoane, mamă și fiu, au suferit arsuri de 5% și 8% pe suprafața corpului. Acestea două fac parte din familia unuia dintre cei care au sfârșit tragic, încercând să își recupereze copiii din calea flăcărilor puternice de la pensiune.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si