O norvegiancă susține că a realizat cea mai rapidă ascensiune a celor mai înalți 14 munți din lume, terminând turul în trei luni și o zi- cu trei luni și cinci zile mai repede decât recordul anterior deținut de Nirmal "Nims" Purja, infornează The Guardian. Kristin Harila, o fostă schioare profesionistă, a terminat de escaladat ultimul său vârf- K2 din Pakistan, al doilea cel mai înalt munte din lume- după ce și-a propus să escaladeze toate cele 14 vârfuri de peste 8.000

de metri în mai puțin de patru luni.

”Și-a asigurat statutul de deschizătoare de drumuri excepționale”

Cu toate acestea, eforturile lui Harila nu au fost lipsite de controverse: renumitul sherpa Mingma G a criticat ascensiunea sa pe Manaslu- al optulea cel mai înalt munte din lume, cu 8.163 de metri- pentru că echipa sa a apelat în mare măsură la elicoptere pentru a aproviziona taberele de pe munte înainte de ascensiunea sa reușită. Sponsorii ei, compania Osprey, care se ocupă de activități în aer liber, au anunțat succesul ei pe ultimul vârf.

Citește și: Un turist a căzut în gol de la 4.000 de metri înălțime de pe pasarela Skywalk a Marelui Canion

O norvegiancă susține că a realizat cea mai rapidă ascensiune a celor mai înalți 14 munți din lume, terminând turul în trei luni și o zi.

O norvegiancă susține că a realizat cea mai rapidă ascensiune a celor mai înalți 14 munți din lume, terminând turul în trei luni și o zi.

[Sursa foto: Kristin Harila - Facebook ]


"Astăzi, în jurul orei 10.45, Kristin și partenerul ei de alpinism, Tenjin 'Lama' Sherpa, au ajuns pe ultimul vârf, K2 în Pakistan, și, odată cu acesta, au reușit să atingă cu succes vârfurile a 14 munți de peste 8.000
de metri într-un timp record mondial fenomenal de doar trei luni și o zi (92 de zile). Prin această realizare incredibilă, Kristin a stabilit un nou punct de referință în istoria alpinismului și și-a asigurat statutul de deschizătoare de drumuri excepționale în acest domeniu. Realizarea ei servește drept sursă de inspirație pentru aventurierii și alpiniștii din întreaga lume, demonstrând că, doar cu dăruire și rezistență, pot fi atinse înălțimi extraordinare”, a declarat Osprey. 

Kristin Harila și Tenjin 'Lama' Sherpa

Kristin Harila și Tenjin 'Lama' Sherpa

[Sursa foto: Everest Today - Facebook]

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

"Colaborarea dintre Harila și Lama a pus în evidență esența unității alpinismului, depășind granițele și culturile pentru a atinge măreția împreună. În timp ce Kristin și Lama se întorc triumfători din această călătorie istorică, ei își exprimă recunoștința față de susținătorii lor din întreaga lume și față de comunitatea de alpiniști pentru încurajarea și credința lor de nezdruncinat în demersul lor”, a mai declarat Osprey.

Îndoieli cu privire la numărul alpiniștilor care au ajuns pe vârfurile reale

Nu a fost clar încă pe câte dintre vârfuri a urcat Tenjin Sherpa alături de Harila. Circuitul de 14 munți a fost parcurs pentru prima dată de Reinhold Messner, considerat pe scară largă unul dintre cei mai mari alpiniști din lume, care a avut nevoie de ani de zile pentru a-l finaliza. Cu toate acestea, în ultima vreme, alpiniștii au încercat să urce toți cei 14 munți în câteva luni, o performanță revendicată pentru prima dată de Purja în 2009.

Citește și: O barcă plină cu turişti s-a răsturnat lângă Cascada Niagara, iar un bărbat a murit

Cu toate acestea, recent au fost exprimate îndoieli cu privire la numărul de alpiniști care au finalizat cu adevărat provocarea, iar ascensiunile pe Manaslu au avut un rol important în această controversă. Cele mai multe expediții cu ghidaj comercial pretind atingerea vârfului real, când de fapt, au ajuns puțin mai jos de adevăratul vârf al muntelui și necesită o coborâre și o traversare potențial periculoasă de-a lungul unei secțiuni scurte de pante cu zăpadă. Anul trecut, cercetătorul Eberhard Jurgalski, care a petrecut 10 ani examinând ascensiunile celor care au revendicat cele 14 vârfuri, a afirmat că doar trei dintre aceștia au ajuns pe adevăratele vârfuri ale tuturor munților, fără a-l include pe Messner.

Kristin Harila - alpinistă

Kristin Harila - alpinistă

[Sursa foto: Kristin Harila - Facebook]

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Jurgalski însuși a fost criticat pentru unele erori în lista sa și pentru că nu a reușit să contacteze cel puțin un alpinist de renume. În timp ce echipa lui Harila a declarat că aceasta a urcat pe adevăratul vârf al muntelui Manaslu, Mingma G., care conduce propria companie de ghidaj în munți înalți din Nepal a ridicat întrebări cu privire la utilizarea de către Harila a elicopterelor pe același munte. Într-un interviu acordat luna trecută ExplorersWeb, care militează de mult timp pentru o mai mare transparență în ceea ce privește modul în care sunt descrise recordurile pe munte, Mingma G a criticat tacticile. 

Întrebată despre utilizarea elicopterelor pe Manaslu, echipa lui Harila a susținut această practică, spunând că devine din ce în ce mai frecventă. Utilizarea tot mai intensă a elicopterelor în Himalaya a atras critici din motive de mediu și pentru că subminează oportunitățile de angajare în comunitățile montane. În sezonul de primăvară din 2023, în regiunea Khumbu din jurul Everestului, guvernul local a restricționat temporar serviciile aeriene către tabăra de bază a Everestului pentru a sprijini transportul tradițional.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si