O nouă categorie de mașini trebuie să își refacă ITP-ul la fiecare șase luni. Legea merge spre promulgare
După ce mașinile mai vechi de 12 ani au fost obligate să își facă inspecția tehnică (ITP-ul) în fiecare an, o nouă categorie de autoturisme intră în malaxorul verificărilor tehnice. Legea a fost adoptată de Parlament și merge spre promulgare la Cotroceni.
Parlamentul României a adoptat un noi proiect de lege prin care o nouă categorie de autoturisme trebuie să își refacă la fiecare 6 luni inspecția tehnică periodică.
Camera Deputaţilor a adoptat, marți 16 aprilie, un proiect de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului 3/2024 pentru modificarea unor acte normative din domeniul transportului rutier.
Ce mașini sunt obligate la refacerea ITP-ului la fiecare 6 luni
Potrivit actului normativ, sunt exceptate de la obligaţia de a efectua inspecţia tehnică periodică vehiculele lente, respectiv vehiculele a căror viteză maximă constructivă este de până la 25 km/h.
De asemenea, este stabilită efectuarea la şase luni a inspecţiei tehnice periodice a tuturor autovehiculelor care desfăşoară activitatea de RENT CAR, atât autovehiculelor utilizate pentru transportul în regim de închiriere, cât şi autovehiculelor utilizate pentru serviciul de închiriere.
Iniţiativa legislativă a avut ca obiect de reglementare clarificarea unor aspecte privind efectuarea inspecţiei tehnice periodice a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România, atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, precum şi corelarea unor dispoziţii privind încheierea şi executarea contractului de transport pentru transporturile naţionale.
Prin aceste modificări, sunt exceptate de la obligaţia de a efectua inspecţia tehnică periodică vehiculele lente, respectiv vehiculele a căror viteză maximă constructivă este de până la 25 km/h sau vehiculelor lente, vehiculelor cu şenile, tramvaielor şi
Totodată, este stabilită efectuarea la 6 luni a inspecţiei tehnice periodice a tuturor autovehiculelor care desfăşoară activitatea de RENT CAR, atât autovehiculelor utilizate pentru transportul în regim de închiriere, cât şi autovehiculelor utilizate pentru serviciul de închiriere.
Proiectul mai clarifică, potrivit News.ro, şi unele dispoziţii care reglementează examinarea persoanelor care intenţionează obţinerea atestării iniţiale pentru conducători auto transport persoane sau transport marfă.