Toamna vine cu vești bune pentru pensionari, căci veniturile lor lunare se vor recalcula, ceea ce le-ar putea aduce mai mulți bani.

În caz că pensia, după recalculare, va ieși mai mică, Daniel Baciu spune că, de fapt, pensionarul va primi în continuare cea mai avantajoasă plată pentru el.

Citește și: Când sosesc primele taloane cu pensiile recalculate. Data la care pensionarii vor ști câți bani li se cuvin de la 1 septembrie

bani

Euro 

[Sursa foto: Freepik]

Recalculare după recalcularea pensiilor

Însă, este și o noutate în tot acest proces de recalcularea a veniturilor vârstnicilor. Aceea că, după recalculare va mai urma o recalculare, dar care, de data aceasta nu îi mai vizează pe toți pensionarii din România, cinci milioane la număr.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Planta aromatică apreciată de români ca și condiment, care trăiește mai mult decât omul: Specialist BRGV: „Este antiinflamator”- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Conform șefului Casei Naționale de Pensii Publice, pentru o mărire de pensie, vârstnici au la dispoziție șase luni ca să se prezinte cu documentele necesare, prin care să ateste că, pe timpul când erau angajați, au primit prime, premii, și orice alt spor la care s-a contribuit.

Însă, trebuie să fie atenți, căci nu orice venit în plus le aduce acum o mărire de pensie, ci doar dacă, la vremea respectivă, angajatorul a făcut plata către CAS pentru ce i-a oferit angajatului.

Citește și: VIDEO Plata cu cardul, obligatorie doar în lege! Mulți comercianți încă nu au implementat această metodă

femeie si barbat

Cuplu

[Sursa foto: Freepik]

”Este o noutate în plus, care vine prin Legea 360, există un termen de șase luni în care pensionarii trebuie să vină să își depună acele documente, vorbim de acele adeverințe cu sporuri care, pe actuala legislație, nu fac parte din baza de calcul a pensiei.

Noi am considerat, ca o noutate, că dacă asupra acestor sporuri s-a achitat contribuție de asigurări sociale, ele trebuie, respectând, de fapt, principiul contributivității, să fie luate în calcul. Vorbim, în principal, despre acordul global. Aceasta era o formă de remunerare, înainte de Revoluție. Vorbim de prime, premii, și orice alt spor la care s-a contribuit. Atenție, este foarte important, pentru care s-a achitat, de către angajator, acel CAS!

Este un termen de șase luni în care aceste adeverințe trebuie depuse, deci noi avem un termen de șase luni pentru a face mica recalculare, adică pe lângă această recalculare, pe formula de calcul, de care au parte absolut toți cei 5 milioane de pensionari, urmează mica recalculare, cu aceste adeverințe. Vreau să fac aici o mențiune, nu toți pensionarii au lucrat cu aceste sporuri, numai pentru aceștia care au lucrat cu aceste sporuri urmează să facem a doua recalculare”, a explicat Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, la Digi24 .


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si