Elevii de liceu vor învăța de acum înainte despre schimbările de regim din decembrie 1989, cu toate că episodul "revoluției" anti-comuniste ascunde multe necunoscute și semne de întrebare.

Citeste si: Cine este Angel Tîlvăr, noul ministru al Apărării Naționale. Biografie

În august 2022, la mai bine de 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, dosarul Revoluției a fost înaintat instanței, iar acuzațiile la adresa celor care au preluat puterea după căderea lui Ceaușescu sunt extrem de grave.

Citeste si: Ion Iliescu ar putea rămâne fără certificatul de revoluționar. Câți bani pierde fostul președinte

În dosarul instrumentat de Parchetul Militar, sunt urmăriți penal pentru infracțiuni contra umanității doar trei inculpați: Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și generalul Iosif Rus.

Ce prevede proiectul de lege promulgat de Iohannis 

Proiectul de lege pentru introducerea disciplinei despre Revoluţia din 1989, iniţiată de deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea, a fost adoptată în luna mai de Parlament.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: Maia Sandu, întâlnire cu Klaus Iohannis la Cotroceni, la doar o zi după ce o rachetă a Rusiei a căzut în Republica Moldova

Propunerea legislativă prevede introducerea în curricula şcolară de liceu a cursului «Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România».

Inițiatorul legii consideră că disciplina e importantă pentru asigurarea unei bune informări a elevilor despre "cel mai important moment revoluţionar al istoriei noastre recente".

Manualul Revoluției din 1989, în pregătire

Programa şcolară, manualele, materialele didactice şi metodologiile specifice pentru această disciplină se vor elabora de către Ministerul Educaţiei, în colaborare cu reprezentanţii organizaţiilor de revoluţionari.

Citeste si: Un minor din Prahova s-a prezentat la școală cu un pistol cu bile

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

”După mai bine de treizeci de ani de la Revoluţia Română din 1989, devine absolut necesar ca elevii să beneficieze de o disciplină înscrisă în ciclul liceal, prin care să fie evocate schimbările de regim produse în decembrie 1989, datorate curajului iniţial al timişorenilor eroi care au pornit Revoluţia ca mişcare socială şi politică”, afirma prim-vicepreşedintele PNL Timiş, deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea, după votul din Parlament.

Ion Iliescu, primul președinte al României post-comuniste, acuzat de manipulare

Ion Iliescu, în calitate de şef de stat şi de guvern, preşedinte al CFSN şi al Consiliului Militar Superior, este acuzat de procurorii militari că a indus în eroare opinia publică în mod constant, repetat, sistematic, prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate (mecanism de exercitare a puterii de stat) şi şi-a asumat, în intervalul 22-30 decembrie 1989, operațiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcții de conducere ale MApN.

Citeste si: Ce avere are Petre Roman şi ce pensie încasează fostul prim-ministrul al României?

Aceste fapte au avut drept consecințe generarea și amplificarea psihozei generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situaţii de foc fratricid generalizat și astfel, în intervalul 22-30 decembrie 1989 au survenit 857 decese, 2382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional şi 409 cazuri de suferinţe mari.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si