In articol:
- De ce au fost arestați preventiv socrii lui Cătălin Cherecheș
- Socrii primarului Cătălin Cherecheș, acuzați de dare de mită și complicitate la dare de mită
Socrii primarului Cătălin Cherecheş din Baia-Mare rămân în arest preventiv după ce Trbunalul din Târgu Mureş a prelungit cu 30 de zile măsura arestului preventiv.
Cei doi socrii ai primarului fugar din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, sunt judecați într-un dosar în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) susţin că ar fi încercat să ofere o sumă de bani rudei unui judecător.
Banii urmau să ajute la pronunţarea unei soluţii favorabile în dosarul de corupţie care îl viza pe Cherecheș. Fostul edil a fost condamnat, în schimb, la 5 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupție.
Decizia de luni a Tribunalului Mureș nu este definitivă, putând fi atacată cu contestaţie în 48 de ore de la comunicare pentru inculpaţi şi pentru procurori.
De ce au fost arestați preventiv socrii lui Cătălin Cherecheș
Socrii primarului Cătălin Cherecheş se află în arest în dosarul în care procurorii DNA îi acuză că ar fi încercat să dea o sumă de bani mamei unei judecătoare.
Procurorii DNA susțin că banii promiși de socrii primarului aveau scopul ca judecătoarea să dea o soluţie favorabilă în dosarul de corupţie care îl vizează pe edilul din Baia-Mare.
Cei doi inculpaţi au fost reţinuţi de procurori, iar Tribunalul Mureş, ca instanţă de fond, a admis cererea anchetatorilor şi a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor.
Socrii primarului Cătălin Cherecheș, acuzați de dare de mită și complicitate la dare de mită
Soacra lui Cătălin Cherecheș ar fi fost prinsă în flagrant, în timp ce încerca să dea mită 50.000 de euro mamei judecătoarei, care urma să pronunţe sentinţa definitivă într-un dosar de corupţie, pe data de 24 noiembrie la Curtea de Apel Cluj, pentru a obține o condamnare mai blândă în cazul ginerelui său.
Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie- Serviciul teritorial Cluj au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de socrii primarului, aceștia fiind acuzați de săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la dare de mită.
Pe data de 25 octombrie, soacra lui Cherecheș ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), ruda unuia dintre judecătorii din complet, şi s-ar fi oferit să achiziţioneze o afacere pe care aceasta din urmă o deţinea în judeţul Mureş cu o sumă cuprinsă între 50.000- 100.000 de euro, indicând totodată şi posibilitatea remiterii unor alte foloase necuvenite, precizează DNA.
Procurorii spun că această "ofertă" iniţială ar fi fost valabilă doar în condiţiile în care magistratul respectiv ar fi urmat să pronunţe o sentinţă favorabilă în cauza edilului.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Ulterior, se arată în comunicatul DNA, inculpata ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiaşi martor, suma de 50.000 de euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent, restul banilor urmând a fi remişi după data când instanţa de judecată ar fi urmat să pronunţe în cauza respectivă o soluţie de achitare.
"În contextul menţionat, miercuri, într-un restaurant de pe raza municipiului Cluj- Napoca, inculpata ar fi remis martorului avansul de 50.000 euro promis, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante", au mai arătat anchetatorii.
În demersurile descrise mai sus, inculpata ar fi fost ajutată de soţul său atât moral, cât şi material, acesta din urmă asigurându-i soţiei sale transportul atât în vederea 'rezolvării problemei' la Baia Mare, cât şi ulterior, la remiterea sumei de 50.000 euro.