Ministerul Educației a făcut public un proiect de lege care vizează stabilirea procedurii de completare a declarațiilor de interese de către cadrele didactice din învățământ, iar perioada de consultare se încheie pe data de 4 noiembrie 2023.

Începând cu data de 3 septembrie, a devenit operațională noua lege a învățământului preuniversitar, care interzice cadrelor didactice să presteze servicii de meditații contra cost pentru elevii lor.

Omiterea completării declarației de interese sau nedeclararea activităților de meditații constituie o abatere disciplinară pentru profesori.

O nouă lovitură pentru profesorii care oferă meditații! Ar putea fi obligați să depună în fiecare an declarații de interese în care să menționeze şcolile de unde provin elevii

Profesorii ar putea fi obligați să depună în fiecare an declarații de interese în care să menționeze şcolile de unde provin elevii

[Sursa foto: istock.com]

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: Alocațiile pentru copii se majorează din ianuarie 2024. Câți bani vor primi copiii de la stat, potrivit legii

Legea învățământului preuniversitar mai stipulează că profesorii care desfășoară meditații cu elevii lor vor fi supuși unei proceduri de cercetare disciplinară. Această măsură urmează să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2024.

”Declarația de interese se face în scris, pe propria răspundere, și cuprinde norma didactică, activitățile de predare, activitățile de pregătire cu elevii – meditații și activitățile didactice desfășurate în cadrul unor proiecte, îndeplinite de cel care o completează.

(...) Până la data de 31 decembrie a fiecărui an, personalului didactic de predare îi revine obligația să completeze declarația de interese. Personalul didactic de predare angajat ulterior datei de 31decembrie completează și depune declarația de interese în termen de 5 zile de la angajare”, se precizează în documentul transmis de Ministerul Educației. 

Ce părere au liderii sindicatelor despre actul normativ propus de minister?

Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat că acest proiect de act normativ propus de către Ministerul Educației este caracterizat de un comportament excesiv.

„În Legea învățământului preuniversitar se spune că profesorii nu pot face meditații cu elevii pe care îi au la clasă, prevedere foarte bună, spunem noi, nu mai sunt discuții. Numai că prin această propunere, profesorii trebuie să comunice în acea declarație dacă fac meditații și cu elevi de la altă școală. Este aberant, chiar se sare calul. De ce ar trebui să știe școala unde este profesorul titular, că acesta face meditații cu un elev de la altă unitate de învățământ? O să vorbim și noi la minister când vom fi consultați, așa cum este normal, o să transmitem că este un abuz”, a declarat Simion Hăncescu, potrivit jurnaliștilor de la  Adevărul.

Citește și: Legea cu noile taxe și impozite, promulgată de președintele Iohannis. De când se aplică măsurile fiscale


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si