O nouă pensie specială, sau de serviciu cum se numește în termeni legali intră în vigoare în 2024. Este vorba de pensiile de serviciu ale grefierilor, care au protestat în ultimele luni și au amenințat că 

Citește și: Cea mai mare pensie specială din România a crescut cu 8.000 de lei în săptămânile în care Parlamentul a dat impresia că le taie

Legea privind statutul grefierilor și al altor categorii de personal care ocupa funcții de specialitate în cadrul instanțelor judecătorești, al Parchetelor de pe lângă acestea și al Institutului Național de Expertize Criminalistice a fost promulgată, luni, de președintele Klaus Iohannis.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Magistrații sunt în prezent categoria care încasează cele mai mari pensii speciale din România, cu o pensie medie de peste 22.500 lei pe lună.

Pensii speciale pentru grefieri

Grefierii au declanșat o serie de proteste în ultimele trei-patru luni, fiind nemulțumiți că Guvernul nu a găsite soluţii pentru ca ei să își primească integral salariile, inclusiv pe cele câștigate în urma proceselor.

Grefierii şi celelalte categorii de personal cu funcţii de specialitate în cadrul instanţelor judecătoreşti, al Parchetelor de pe lângă acestea şi al Institutului Naţional de Expertize Criminalistice cu o vechime de cel puţin 25 de ani în specialitate pot beneficia de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare în cuantum de 80% din media indemnizaţiilor brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 luni consecutive de activitate, prevede un amendament adoptat de Senat, în calitate de for decizional, la proiectul iniţiat de Guvern.

Pensiile speciale ale grefierilor se majoreaza

Pensiile speciale ale grefierilor se majoreaza

Conform unui alt amendament admis, de pensia de serviciu beneficiază, la împlinirea vârstei standard de pensionare, şi personalul cu o vechime în specialitate între 20 şi 25 de ani, în acest caz cuantumul fiind micşorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipseşte din vechimea în specialitate integrală.

O altă modificare la proiectul de act normativ prevede că "poate fi numită în funcţia de grefier judiciar persoana care îndeplineşte, pe lângă condiţiile prevăzute de lege, şi următoarele condiţii: are o vechime de cel puţin trei ani în funcţia de grefier de şedinţă, de grefier principal sau de grefier cu studii superioare juridice, indiferent de instanţă sau Parchet".

Potrivit actului normativ, recrutarea în vederea ocupării posturilor de grefier judiciar se realizează prin concurs organizat la nivel naţional de Consiliul Superior al Magistraturii, prin Şcoala Naţională de Grefieri.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si