Funny gas, așa cum mai e numită substanța, este un sedativ incolor, cu miros dulceag. În combinație cu alcoolul sau băuturile energizante are efecte devastatoare: paralizie sau chiar infarct.
Citește și: Luptătorii lui Putin s-au transformat în „trupe zombi”. Soldații sunt dependenți de droguri și alcool, după ce au fost transformați în „mașini de ucis”: „Zombii agresivi vor umple în curând străzile orașelor noastre”
Cristian Oprișan, președintele Asociației de Prevenire, Evaluare și Terapii în adicții Equitas: „Funny gas, cum mai este cunoscut consumul protoxidului de azot, a fost preluat din Olanda, unde această substanță se consuma pe zona de cluburi.”
Funny gas se folosește și în domeniul alimentar
Această substanță se poate găsi foarte ușor pe internet. Gazul se folosește și în domeniul alimentar, la aparatul de frișcă din restaurante.
În unele anunțuri online se specifică faptul că substanța nu poate fi inhalată, în altele se spune că are și scop recreativ.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
C ristian Oprișan, președintele Asociației de Prevenire, Evaluare și Terapii în adicții Equitas: „Această substanță se comercializează legal, inclusiv în mediul online. Este folosită atât în medicină, ca anestezic, dar și în domeniul gastronomiei. Maximul consumului de funny gas a fost observat de către noi în vara anului 2021, când încă era pandemie și când acest consum a proliferat pe fondul închiderii activității unităților de alimentație publică.
Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că adolescenții încep să fumeze, să bea alcool sau chiar să consume substanțe psihoactive de la vârste tot mai fragede. Astfel că mulți dintre ei încep să aibă vicii încă de la 13 ani. Unii cer ajutor de specialitate.
Mariana State, psihoterapeut: „Cea mai importantă perioadă în a ajuta, în a susține un dependent este programul de recuperare.
Program care este de durată, care produce schimbări, care îl vor ajuta să mențină abstinența.”
Potrivit Agenției Naționale Antidrog, zonele cu risc ridicat de consum de droguri sunt stațiunile Vama Veche, Costinești și Mamaia Nord.