Ziua de naștere zi liberă. Românii ar putea primi zi liberă de la serviciu, plătită de ziua de naștere. Propunerea a fost inițiată de 19 senatori liberali și un senator social-democrat. Proiectul prevede ca persoanele salariate să aibă o zi liberă, plătită de angajator, cu ocazia zilei de naștere. 

În 2023, românii au 15 sărbători legale. Dintre acestea 12 pică în timpul săptămânii și 3 în weekend.

Dacă proiectul va fi aprobat, angajații din România vor mai avea o zi liberă cu ocazia zilei lor de naștere.

Ziua de naștere zi liberă.

O nouă zi liberă pentru români. În ce zi ar putea primi liber plătit de la stat?

[Sursa foto: Pexels.com]

Ziua de naștere ar putea fi zi liberă plătită de angajator pentru salariații din România

Pentru fiecare persoană ziua de naștere este un eveniment frumos pe care vrea să îl celebreze într-un mod cât mai inedit. Inițiatorii proiectului s-au gândit la acest aspect și au propus ca ziua de naștere să fie zi liberă plătită pentru fiecare salariat din România. 

„Acordarea unei zile libere, plătite, în ziua în care fiecare dintre noi îşi serbează  ziua de naştere  contribuie la motivarea resursei umane, indiferent de domeniul în care aceasta îşi desfăşoară activitatea, de stat sau privat.

În cadrul oricărei entităţi- instituţie publică, organizaţie economică etc-, resursa umană este singura resursă capabilă să producă şi să reproducă toate celelalte resurse aflate la dispoziţia acestei entităţi.

Fie că vorbim de resursa financiară, tehnologică sau, după caz, materială. Un salariat motivat va contribui activ la creşterea eficienţei organizaţiei respective",  arată iniţiatorii proiectului în expunerea de motive, citați de Agerpres.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Aceștia au mai spus că angajații pot să își organizeze din timp și să aleagă cum să își petreacă ziua de naștere. 

Citește și: VIDEO- Antreprenorii sunt dispuși să ofere recompense pentru cei care le recomandă noi angajați

„Ziua de naştere este un eveniment anual, în viaţa fiecăruia dintre noi, şi trebuie să oferim posibilitatea fiecărui salariat de a-şi petrece această zi aşa cum îşi doreşte. Singur, cu familia ori cu prietenii",  au mai zis iniţiatorii.

Ziua de naștere zi liberă.

O nouă zi liberă pentru români. În ce zi ar putea primi liber plătit de la stat?

[Sursa foto: Pexels.com]

Românii au mai multe zile libere în 2023

În prima lună a anului, românii au beneficiat de o minivacanță de patru zile, dat fiind faptul că 23 și 24 ianuarie au picat luni, respectiv marți. Astfel, angajații au putut face punte cu weekendul de dinainte și s-au putut bucura de mai multe zile de odihnă, chiar la început de an. Proiectul s-a aflat pe masa Guvernului chiar în ultimele zile din 2022, iar măsura se aplică pentru personalul instituțiilor și autorităților publice. 

Nu doar angajații de la stat sunt privilegiați în privința zilelor libere.

Toți salariații din România beneficiază, pe lângă cele 21 de zile de concediu de odihnă și de  15 zile libere de la stat. Dintre acestea, în 2023  doar 3 vor pica în weekend, față de 6 câte erau în 2022.

Este mult mai bine și față de 2021, an în care 8 din cele 15 zile libere au picat în weekend.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

În acest an, cei care lucrează la stat vor avea în plus, zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august libere, cu scopul de a crea punţi între zilele deja libere şi weekenduri.

Citește și: VIDEO- Aceasta este compania din România unde angajații au program de 4 zile pe săptămână. Sistemul a fost implementat de la începutul anului

Pentru recuperarea acestor zile, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 28 februarie, 30 iunie, respectiv 31 august 2023, a stabilit Executivul.

Zile libere în 2023

  • 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
  • 14 aprilie — Vinerea Mare,
  • 16 şi 17 aprilie — Paşte ortodox
  • 1 mai — Ziua Muncii
  • 1 iunie — Ziua Copilului
  • 4 iunie şi 5 iunie — A doua zi de Rusalii
  • 15 august — Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie — Sfântul Andrei
  • 1 decembrie — Ziua Naţională a României
  • 25 decembrie şi 26 decembrie — Crăciunul.

Citește și: Abonamentele la sala de fitness vor fi decontate integral de angajator. Angajații trebuie să se încadreze într-o anumită sumă


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si