Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, saptamana trecuta, legea prin care ziua de 1 iunie, cand se celebreaza Ziua Copilului, este declarata zi de sarbatoare legala, devenind astfel zi nelucratoare la nivel national. Propunerea legislativa pentru modificarea articolului 139  din Legea nr. 53/2003- Codul Muncii a fost semnata de parlamentari de la toate partidele parlamentare si a fost adoptata de Parlament in unanimitate. Scopul propunerii legislative este ca de Ziua Copilului, pe 1 iunie, parintii sa beneficieze de o zi libera, pentru a putea sa petreaca mai mult timp cu copiii lor.

1 iunie devine astfel a 14-a zi libera din an, dupa 1 si 2 ianuarie, 24 ianuarie, prima si a doua zi de Paste, 1 mai, prima si a doua zi de Rusalii, 15 august, 30 noiembrie, 1 decembrie si 25 si 26 decembrie.

Sarbatori legale in 2017

1 ianuarie (duminica), 2 ianuarie (luni) — Anul Nou24 ianuarie (marti) — Ziua Unirii Principatelor Romane
16 aprilie 2017 (duminica), 17 aprilie (luni) — Pastele
1 mai (duminica) — Ziua Muncii
4 iunie( duminica), 5 iunie( luni)— Rusalii
15 august (marti) — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (joi) — Sfantul Andrei
1 decembrie (vineri) — Ziua Nationala a Romaniei
25 decembrie (luni), 26 decembrie (marti) — Craciunul

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

Codul Muncii prevede 13 zile libere acordate cu ocazia sarbatorilor legale, respectiv cate doua zile pentru Anul Nou, Paste, Rusalii si Craciun si cate o zi pentru Ziua Internationala a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfantul Andrei si Ziua Nationala a Romaniei. in plus, Guvernul a decis ca si Ziua Unirii Principatelor Romane (24 ianuarie) sa fie zi libera.

Primele zile libere din 2017 sunt 1 si 2 ianuarie (duminica si luni), urmate de Ziua Unirii Principatelor Romane, 24 ianuarie (marti) si de zilele acordate de Paste, respectiv 16 si 17 aprilie (duminica si luni).

in 2017, Pastele catoloc pica in aceeasi zi cu cu Pastele ortodox.

Rusaliile vor fi sarbatorite, in 2017, in zilele de 4 iunie – 5 iunie (duminica si luni), iar Adormirea Maicii Domnului (15 august) este intr-o zi de marti.Codul Muncii prevede ca, prin hotarare a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.

De asemenea, salariatii care sunt nevoiti sa lucreze in zilele declarate sarbatori legale trebuie sa beneficieze de timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, ei trebuie sa primeasca, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, un spor la salariul de baza, ce nu poate fi mai mic de suta la suta din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si