Placa din bronz trimisă de preşedintele american  va fi aşezată pe clădirea ce va adăposti viitorul Muzeu al Revoluţiei.

”Primim de la Casa Albă un cadou, o placă de bronz care va fi montată pe clădirea viitorului sediu al Muzeului Naţional al Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Placa este donată de însuşi preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Citeste si: Un revoluţionar din Timişoara a solicitat Armatei să îşi ceară scuze timişorenilor, la 30 de ani de la Revoluţie

Pe placă va sta scris ”Această placă este dedicată în memoria eternă a eroilor din Timişoara şi martirilor care au pierit în urma cu treizeci de ani, luptând pentru libertate, democraţie şi drepturile omului, în Decembrie 1989. Domnul să-i binecuvânteze pe aceştia şi pe poporul român. Donald J. Trump”.

Citeste si: Magie prin oameni: o casă pentru fiecare familie greu încercată de lupta cu o boală necruțătoare

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Descoperirea făcută de un bărbat din Satu Mare după ce bancomatul i-a refuzat banii pe care încerca să îi depună- wowbiz.ro

Placa memorială va fi dezvelită în prezenţa noului ambasador al SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, vineri, 20 Decembrie, în prima sa vizită la Timişoara de la preluarea mandatului.

Citeste si: VIDEO| Ajutoarele lui Moș Crăciun, pe motocicletă

Un Muzeu al Revoluţiei Române va fi deschis la Timişoara, oraşul în care s-a aprins scânteia libertăţii, în urmă cu 30 de ani. Deocamdată sunt doar discuţii, însă cei responsabili spun că acesta este realizabil. Sunt şi bani pentru pornirea proiectului, iar primul pas a fost făcut în cursul acestui an, atunci când Garnizoana Militară din Piaţa Libertăţii di Timişoara a fost predată Ministerului Culturii, care se va ocupa de renovarea clădirii şi de deschiderea muzeului.

Directorul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Cultural Timiş, Sorin Predescu spune că sunt disponibili 3 milioane de euro pentru Muzeul Revoluţiei de la Timişoara.

Citeste si: VIDEO| Vremea pentru luni, 16 decembrie. Temperaturile rămân ridicate

"Este momentul să facem un muzeu. De mult timp se încearcă, însă acum chiar suntem în faza cea mai bună. Acum vreo 5 ani câţiva oameni au promis electoral, au făcut demersuri pentru a se construi un Muzeu al Revoluţiei şi acest mesaj încet-încet a ajuns la urechile celor care puteau lua deciziile la nivel naţional şi au fost alocaţi nişte bani dintr-un credit al Băncii Consiliului Europei, nu mi-e foarte clar, undeva la 3 milioane de euro, rămaşi din cheltuirea pentru repararea clădirilor Ministerului Culturii, un fel de economii. Şi aceşti bani au fost alocaţi special şi cu acordul finanţatorului pentru Muzeul Revoluţiei. De 5 ani aceşti bani sunt în cont. Ce lipsea însă era un spaţiu adecvat. Noi am insistat ca acest muzeu să fie la Timişoara, de fapt nici măcar nu a trebuit să insistăm prea mult, avea tot sensul din lume. Dar era nevoie de o clădire reprezentativă. Şi ştiu că atunci, cu cei de la Unitatea de Management al Proiectelor, cu câţiva parlamentari de Timiş care s-au implicat foarte mult, cu domnul primar, am căutat un spaţiu pentru acest muzeu. Alegerea care a venit cumva de la mine pentru că ştiam situaţia patrimonială a fost a fostei Garnizoane Militare din Piaţa Libertăţii. A fost nevoie de discuţii cu 7 miniştri, nenumărate insistenţe şi totodată răzgândiri, pentru ca această clădire, în luna iunie, să ajungă în patrimoniul Ministerului Culturii.

Este o clădire foarte frumoasă şi veche, de la 1727 o avem pe hartă, însă una care nu mai era folosită nici de armată. Nu e distrusa, dar e decrepită, să spun aşa. Şi în acea clădire avem această misiune, cu banii pe care îi avem deja, să facem un Muzeu al Revoluţiei care să fie unul al Revoluţiei Române. Că e la Timişoara şi mare parte din acel muzeu va fi Revoluţia de la Timişoara, dar muzeul va fi al Revoluţiei Române. Şi avem primii paşi făcuţi, avem caietele de sarcini, aşteptăm licitaţiile", a declarat Sorin Predescu.

Citeste si: Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De la prima întâlnire i-am mâncat toți banii.”- kfetele.ro

Citeste si: Povestea emoționantă a cățelului-erou Fiki care și-a salvat stăpânul din calea puhoaielor de la Galați- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Clădirea ar urma să intre într-o restaurare amplă, iar modul în care va arăta noul muzeu va fi stabilit de specialişti.

"Va fi o restaurare amplă a clădirii şi va fi coroborată cu conceptul muzeal pentru care de asemenea s-a făcut un caiet de sarcini. Practic trebuie să avem un muzeu contemporan, generator de emoţie, care să spună o poveste, a Revoluţiei, pe care multă lume să vrea să o vadă, şi din generaţiile noi ale Timişoarei, dar şi pentru cei care vin în Timişoara, pentru că Timişoara, vrem nu vrem, are acest brand, Revoluţie. Cum ar arăta muzeul, o să lăsăm specialiştii, în principal, să ne spună, dar acest muzeu va fi constituit mai mult din zona media decât din zona obiecte. Revolutia  nu e despre obiecte, va fi mai mult un muzeu multimedia. Aşa îl văd eu, aşa îl văd şi alţii cu care am discutat. Să vedem cu ce propuneri vor veni cei care vor câştiga licitaţia. Legat de clădire, evident ea trebuie adusă la cea mai bună stare posibilă, ea însăşi fiind o valoare istorică şi fiind la un moment dat centrul puterii în Timişoara", a mai spus Predescu.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si