Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”- wowbiz.ro

Erika Weisz, terapeut: El este Api, primul nostru calut de terapie. Alaturi de Ibu si de Oli, pe care o sa-i cunoasteti imediat, este practic aliatul nostru terapeutic si cel mai bun prieten al multor copii cu dizabilitati.

Despre Api, se spune ca e un medicament viu...

"Daca ati fi avut ocazia sa-l filmati pe Vladut acum sase luni si sa-l filmati acuma ati crede ca sunt doi copii complet diferiti."

Armasarul ardenez ii sta alaturi lui Vladut aproape zi de zi. Baiatul are autism, un diagnostic pe care parintii l-au primit de la doctori dupa un control amanuntit. Copilul era agitat, nu vorbea si evita sa-i priveasca in ochi chiar si pentru o secunda.

"In primul si in primul rand, Vladut s-a linistit. A inceput sa stie cum sa interactioneze cu animalele fiindca i-am explicat ca lui Api nu ii place sa fie lovit sau tras de par, dar in schimb ii place sa fie mangaiat, sa i se faca draga, draga."


Terapia de care prea putini stiu l-a ajutat pe Vladut sa isi arate dragostea... Prin apropieri timide si gesturi de afectiune.  

'Mana intinsa. Intinsa. Ai vazut? Te-a gadilat pe mana?"

Zece cai de rasa sunt in herghelie, dintre care trei au fost dresati special pentru hipoterapie. Mirciu este cel mai sociabil. Rade la comanda.

Alaturi de cai, Erika este cea care le da parintilor speranta ca micutii lor vor avea o viata apropiata de normal.
Tanara este medic si fiziokinoteterapeut. S-a specializat in hipoterapie la Milano.

"Lucram foarte mult cu copii cu tetrapareza, cu papaparezi, hemipareza, dar si copii cu Sindrom Dowmn, alte sindroame genetice, unele mai rare, chiar precum Sindrom Hunter.".

Herghelia de la Ianova este un loc minunat pentru micutii bolnavi. Un univers creat special pentru nevoile lor, unde caii le sunt prieteni, iar locul lor de joaca e un taram al cunoasterii.

"In colt avem chiar si partea de aromaterapie. Cu plante aromatice precum menta, busuioc, levantica, leustean. Toate mirosuri naturale pe care ei le pot cunoaste si explora.".

O astfel de terapie ajuta mult, spun psihologii. Specialistii sunt de parere ca hergheliile ar putea fi transformate in clinici de recuperare. Sunt mult mai primitoare decat spitalele, iar copiii se ataseaza usor de animale.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si