O regiune din Mehedinți este numită „polul viperelor”. Ce trebuie să știi despre Clisura Dunării

O regiune din Mehedinți este numită „polul viperelor”. Ce trebuie să știi despre Clisura Dunării

Clisura Dunării, o regiune spectaculoasă din sudul Banatului, este recunoscută pentru peisajele sale impresionante și pentru biodiversitatea unică pe care o găzduiește. Însă, această zonă a primit și un alt nume mai puțin obișnuit: „polul viperelor”. Această denumire face referire la prezența numeroaselor vipere.

Ce este Clisura Dunării?

Clisura Dunării, cunoscută și sub numele de Defileul Dunării, se întinde de-a lungul malului nordic al fluviului Dunărea și se află într-o zonă cu o mare diversitate naturală.

Regiunea acoperă teritoriile județelor Mehedinți și Caraș-Severin și este limitată de râul Nera la nord-vest și de Cazanele Dunării la est. Acest defileu spectaculos este o zonă montană, cu stânci abrupte și peisaje care par desprinse dintr-o poveste.

Clisura Dunării

Clisura Dunării

(sursa foto: PixaBay)

Polul viperelor: O denumire cu semnificație

De ce este Clisura Dunării numită „polul viperelor”? Aceasta denumire nu este întâmplătoare.

Clisura Dunării este un habitat propice pentru diverse specii de reptile, printre care și viperele. Această regiune muntoasă și sălbatică oferă condiții ideale pentru ca aceste reptile să trăiască și să se înmulțească, iar diversitatea faunistă în această zonă este, de asemenea, extrem de mare.

Citește și: „Lacul fără fund” din județul Buzău ascunde două legende misterioase. Se află la o altitudine de 1.420 metri

O biodiversitate remarcabilă

Clisura Dunării nu este doar „polul viperelor”, ci și un adevărat paradis natural, cu o biodiversitate extraordinară. Acesta este locul unde s-au înființat mai multe rezervații naturale și parcuri, inclusiv Parcul Natural Porțile de Fier, care adăpostește o varietate de specii de plante și animale, unele dintre ele rare sau pe cale de dispariție.

Clisura Dunării

Clisura Dunării

(sursa foto: Profimedia)

Citește și: Cel mai mic animal de pe pământ ajunge la maxim 1,5 milimetri. I se mai spune și ”ursulețul de apă”. Cu ce se hrănește?

În această zonă se întâlnesc păduri de stejar, fagi, pini și alte specii de arbori, oferind adăpost unor numeroase animale sălbatice, cum ar fi cerbi, mistreți și lupi. Dunărea și afluenții săi, precum Nera, sunt habitat pentru o varietate de pești, iar regiunile montane sunt populare printre iubitorii de păsări și de faunistă rară.


Autor

Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.

Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.

În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.

Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.

Îți Recomandăm Și...