Calatoria Aninei Ciuciu catre candidatura pentru un loc in Senatul francez, la alegerile de luna viitoare, a fost neobisnuita. Romanca vrea sa foloseasca acest lucru in avantajul membrilor defavorizati ai circumscriptiei unde candideaza, Seine-Saint-Denis, unde se afla cele mai sarace suburbii ale Parisului.
Biografia lui Ciuciu este departe de norma statistica. Senatul francez, gazduit in Palace de Luxembourg, o cladire opulenta din centrul Parisului, este considerat, in general, domeniul politicienilor barbati, in varsta.
La polul opus, Ciuciu, absolventa a prestigioasei universitati Sorbona si viitor avocat, s-a nascut intr-o familie de romi din Romania, in urma cu 27 de ani. Ea a decis, insa, sa se lanseze in “aventura” de a candida pentru un mandat in Senat.
Cu toate acestea, trecerea de la activism la politica reprezinta un salt. “Cand Europe Ecologie Verzii – mi-au oferit un loc pe lista lor (pentru Senat – n.r.)
Sintagma “oamenii care sufera” apare des in discutiile cu tanara, fie ca discuta despre copiii romi din mahalale, de migrantii de la calais dau de tinerii din cartierele cu probleme.
Cartea spune povestea unei fete nascute la Craiova, intr-o familie de romi care se lupta cu discriminarea si cu lipsa locurilor de munca si care a decis sa paraseasca tara cand copila avea sapte ani.
“Mandra sa fiu roma” aminteste de conditiile mizere dintr-o tabara pentru romi in Italia, de rusinea de a cersi in pietele din Franta, de ordinul de expulzare primit de la autoritatile franceze, dar si
« Eu am avut noroc, dar nu ar trebui sa depinda de noroc. Accesul la educatie pentru toti copiii republicii, aceasta este promisiunea pe care vreau sa o respecte institutiile”, spune Ciuciu, 20 de ani mai tarziu.
Daca va castiga, Ciuciu va fi prima femeie roma din Senatul francez. “Se intampla sa fiu roma. Intotdeauna mi-am asumat aceasta parte a identitatii mele (…), chiar si cand oamenii m-au sfatuit sa o ascund”, afirma ea, adaugand ca o eventuala alegere a sa ar reprezenta “un simbol puternic, istoric chiar, in Franta, tara drepturilor omului si Revolutiei”.
Sursa: News.ro