Close sidebar
Close sidebar

O româncă va experimenta timp de un an de zile viaţa pe Marte

Anca Şelariu va petrece un an de zile ca şi când ar fi pe planeta roşie.

Stefania Pavel,

Anca Şelariu va petrece un an de zile ca şi când ar fi pe planeta roşie.

[Sursa foto: Astro Joel, Navy Medicine - Facebook]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Începând de duminică seara, o echipă de patru voluntari va petrece un an de zile într-un habitat ce simulează traiul pe planeta roşie, potrivit Observator.

Mătușa Ancăi, sprijin în tot parcursul româncei

Cei patru vor avea la dispoziţie 1.700 de metri pătrați, la Centrul Spațial Johnson. Aceştia vor trece prin diferite situaţii, ca parte a pregătirii lor pentru împrejurările ostile de pe Marte. 

Din echipa aleasă pentru această simulare face parte aşadar şi românca Anca Şelariu. Ea lucrează ca microbiolog pentru armata Statelor Unite. Mătușa ei, Elena Belloiu, care a sprijinit-o în parcursul său, a povestit la Euronews România despre rolul Irinei în echipa de cercetători care se vor pregăti timp de 1 an în capsula NASA.

Citește și: Arnold Schwarzenegger crede că raiul este o "fantezie". "Nu ne mai vedem după moarte"

”Sunt 4 membri ai echipei. Două femei și doi bărbați și fiecare are o anumită specialitate. Irina este doctor în virologie. Cercetează dacă în această capsulă se pot dezvolta anumiți viruși, bacterii, ce ar putea fi un impediment în viața umană pe Marte”, spune mătușa ei, Elena Belloiu.


Citeste si: Un nou cutremur în această dimineață, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Melania Trump spune că este „mândră” de fotografiile cu ea nud: „De-a lungul istoriei artiști au venerat corpul uman”- antena3.ro

”Mulțumesc familiei, chiar dacă am părut uneori nebună”, a fost mesajul Irinei, până să intre în capsula de la NASA, unde va trăi timp de 1 an, alături de echipa de cercetători, care studiază cum ar putea decurge colonizarea planetei Marte.

Așa cum spune mătușa ei, Irina are o ”nebunie bună”, care se traduce într-o mare dragoste pentru știință.

Citește și: Astronauții care vor merge pe Lună vor fi nevoiți să își arunce costumele. Care este motivul?

”E nebună de pasiune. Este o nebunie bună. O pasiune pentru care ea și-a dedicat cam toți anii de viață de până acum, la 43”.

”A fost foarte emoționată. E un mare sacrificiu pentru știință și pentru un om care este pasionat să vadă ceva foarte bun pentru omenire, să se separe voluntar un an de familie și tot ce face este pentru viitorul științei. Poate într-o bună zi noi vom păși pe Marte. Acesta este primul pas, această misiune NASA”, a mai spus mătușa Irinei.

Irina Anca Șelariu a transmis că speră ca în pasul pe care-l face acum să ajungă și alt român, iar românii să fie cei care să ajungă primii pe Marte.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI