Pasionații de păsări sunt în extaz după ce o specie rară, despre care s-a crezut că a dispărut complet din Europa Centrală și de Vest a fost văzută recent în sudul Franței.
Este vorba despre ibisul pleșuv, o pasăre care nu a mai fost văzută în aceste zone de sute de ani. Totuși, luna aceasta au fost observate patru exemplare din această specie.
Una dintre păsări a fost și fotografiată. A fost văzută în timp ce stătea pe acoperișul unei case din regiunea Occitania, Franța.
„La început, nu am crezut (…) A mai rămas o singură colonie sălbatică, de aproximativ o sută de indivizi, lângă noi, în Maroc, și în jur de zece indivizi în Siria”, a explicat unul dintre specialiști, potrivit Le Figaro.
Cercetătorii, impresionați de apariția inedită a ibisului pleșuv
Mai mulți pasionați de păsări au postat de data de 25 octombrie o poză cu pasărea rară în mediul online, iar reacțiile nu au întârziat să apară.
Este important de precizat că apariția păsărilor nu a fost chiar întâmplătoare. Reintroducerea speciei în Europa este posibilă pentru că în special în Germania și Austria sunt derulate programe speciale pentru aceste păsări rare.
„Distrusă de oameni, această specie a dispărut complet din Europa de Nord timp de 300 de ani. Din fericire, acest observator a putut să ne ofere fotografii ale acestei întâlniri foarte excepționale: erau ibis chel! Dar cum a fost posibil așa ceva și ce căutau aici?
Investigația noastră ne-a condus rapid la programele de reintroducere a acestei specii în Europa, și în special cel desfășurat în Germania/Austria.
Acest program se bazează pe reaclimatizarea la viața sălbatică a unor păsări crescute în captivitate”, au explicat cercetătorii.
Acolo păsările sunt crescute în captivitate și sunt adaptate pentru ca mai apoi să trăiască din nou în sălbăticie. Puii de ibis pleșuv sunt îngrijiți de către oameni, care le asigură toate nevoie.
„Satisfacerea nevoilor ibisurilor tinere nu este o sarcină ușoară. Nu numai că cer multă atenție, dar trebuie și hrăniți în mod regulat.
Mâncarea lor preferată? Viermii de făină delicioși”, explică cercetătorul.