Oamenii care suferă de pierderi de memorie din cauza bolii Alzheimer sau alte forme de demență ar putea fi tratați fără a mai avea nevoie de medicamente. Tratamentul s-ar putea efectua prin stimularea electrică nechirurgicală a creierului.

Această tehnică ar putea îmbunătăți memoria persoanei afectate, potrivit unui studiu efectuat pe adulți tineri sănătoși. Recent, cercetătorii au început să testeze noul tratament la persoane cu debut al bolii Alzheimer.

Citește și: Un prieten apropiat lui Bruce Willis face dezvăluiri despre boala cu care se luptă: „În primele 1-3 minute știe cine sunt. Nu mai comunică prea mult”

Ce presupune terapia prin stimularea electrică a creierului

Oamenii care suferă de demență ar putea avea parte de o nouă terapie prin stimularea electrică a creierului: „Am demonstrat pentru prima dată că este posibilă stimularea de la distanţă”

Oamenii care suferă de demență ar putea avea parte de o nouă terapie prin stimularea electrică a creierului: „Am demonstrat pentru prima dată că este posibilă stimularea de la distanţă”

[Sursa foto: Freepik]

Tratamentul propus de oamenii de știință este denumit „interferență temporală”, fiind nedureros și neinvaziv. Acesta folosește câmpuri electrice de frecvențe multiple pentru a stimula neuronii din hipocampus, regiune a creierului implicată în formarea, stocarea și „reamintirea” amintirilor.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Prin noua tehnică se deschide o nouă cale de tratament pentru bolile cerebrale care afectează cele mai profunde structuri ale creierului.

„Cu noua tehnică am demonstrat pentru prima dată că este posibilă stimularea de la distanţă a unor regiuni specifice din adâncul creierului uman fără a fi nevoie de o intervenţie chirurgicală”, a menționat neurologul Nir Grossman de la Imperial College din Londra (ICL), într-un  comunicat al instituției, potrivit news.ro

Stimularea profundă a creierului ar putea trata afecțiunile cerebrale precum Alzheimer.

În ceea ce privește interferența temporală, câmpurile electrice de înaltă frecvență sunt trimise către creier prin intermediul electrozilor fixați în exteriorul scalpului.

Câmpurile electrice, două la număr, unul la 2.000 Hz, iar celălalt la 2.005 Hz, sunt direcționate pentru a se suprapune în lobul temporal pentru a crea un curent diferențial de frecvență joasă, la 5 Hz. Astfel de câmpuri electrice, de 5 Hz, acționează în hipocampus și facilitează coordonarea de către celule a activităților necesare pentru a crea amintiri.

Citește și: Un tip de exercițiu fizic poate întârzia simptomele bolii Alzheimer- studiu

Stimularea cerebrală profundă a mai fost folosită

Tulburările de mișcare și tulburările obsesiv-compulsive sunt deja tratate cu ajutorul stimulării celebrale profunde. Cu toate acestea, procedura de implantare a electrozilor este una riscantă și de aceea este dificil de monitorizat utilitatea acesteia în alte afecțiuni ale creierului.

„Capacitatea de a ţinti selectiv zonele profunde ale creierului folosind o abordare non-invazivă este foarte interesantă, deoarece oferă un instrument pentru a investiga modul în care funcţionează creierul uman şi deschide posibilităţi pentru aplicaţii clinice”, a explicat cercetătorul în neuroștiințe Ines Violante de la Universitatea din Surrey, unul dintre principalii autori ai acestui studiu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si