Oamenii de știință fac pași importanți în dezvoltarea unui medicament revoluționar care ar putea permite creșterea dinților din nou, informează Euronews.

Cine va putea folosi acest medicament revoluționar?

Testele clinice sunt programate să înceapă în luna iulie a anului viitor. Aceștia speră că medicamentul va fi disponibil pentru dentiști până în anul 2030.

Citește și: Sanatatea dentara: cum sa previi problemele ca sa nu ajungi sa le tratezi- Dr. Anaid Strugaru

Anomaliile dentare la naștere sunt întâlnite frecvent la oameni, afectând un procent din populația lumii. Dar un medicament care să facă să crească dinții din nou ar fi o premieră mondială. Cercetarea, condusă de Institutul de Cercetare Medicală Kitano Hospital din Osaka, Japonia, urmărește să aducă "un medicament terapeutic pentru pacienții cărora le lipsește un set complet de dinți de adult din cauza unor factori congenitali"- legați de influențe genetice sau de dezvoltare care au avut loc înainte de naștere. 

Cercetătorii au reușit deja să testeze cu succes acest medicament pe șoareci.

Cercetătorii au reușit deja să testeze cu succes acest medicament pe șoareci.

[Sursa foto: Pexels.com]

"Persoanele cu anodonție (termenul medical pentru absența completă a dinților) nu au dinți naturali pentru că nu i-au dezvoltat niciodată. Afecțiunea apare adesea alături de alte probleme genetice, cum ar fi displazia ectodermică (anomalii ale părului, unghiilor, dinților, pielii și glandelor). Tratamentele obișnuite includ proteze și implanturi dentare", potrivit informațiilor de pe site-ul Cleveland Clinic. 

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Afecțiunea- cunoscută și sub numele de agenezie dentară- împiedică dezvoltarea unor funcții de bază precum mestecatul, înghițirea și vorbirea de la o vârstă fragedă, ceea ce poate avea un impact negativ asupra evoluției. Dr. Katsu Takahashi, șeful departamentului de stomatologie și chirurgie orală de la Institutul de Cercetare Medicală din cadrul Spitalului Kitano, lucrează la acest medicament încă de pe vremea când era student absolvent, la

începutul anilor '90. 

Cercetătorii au reușit deja să testeze cu succes acest medicament pe șoareci

"Ideea de a face să crească dinți noi este visul oricărui dentist", a declarat el pentru jurnalul japonez The Mainichi, adăugând că este încrezător că va reuși "să facă acest lucru să se întâmple". Proiectul revoluționar în domeniul stomatologiei, susținut de Agenția Japoneză pentru Cercetare și Dezvoltare Medicală (AMED), are ca scop "să ofere un medicament terapeutic pacienților cu edentație congenitală (persoane fără dinți în totalitate sau parțial) prin cooperarea a peste 10 instituții medicale și institute de cercetare din întreaga țară", se arată într-o declarație de pe site-ul clinicii.

Citește și: EXCLUSIV: Ce trebuie să facem pentru a avea o dantură perfectă: ”Un rol cheie in menținerea sănătății organismului nostru îl reprezintă igiena orală”

Un medicament pentru a face să crească dinții din nou ar fi revoluționar, oferind o soluție alternativă pentru persoanele care și-au pierdut dinții.

Un medicament pentru a face să crească dinții din nou ar fi revoluționar, oferind o soluție alternativă pentru persoanele care și-au pierdut dinții.

[Sursa foto: Pexels.com]


"Credem că această cercetare va clarifica mecanismul bolii (Anodonția congenitală) pentru dumneavoastră și pentru mulți alți pacienți și va contribui la dezvoltarea unui tratament." Echipa de cercetători a reușit deja să stimuleze cu succes creșterea dinților de "a treia generație"- după primii dinți de lapte rotunjiți și apoi a dinților adulți permanenți- la modelele animale, vizând o genă numită USAG-1, care s-a dovedit a limita creșterea dinților la șoareci. 

Prin dezvoltarea unui medicament cu anticorpi neutralizanți care blochează acțiunea USAG-1, echipa lui Takahashi a indus creșterea dinților la șoareci și dihori.

Rezultatele promițătoare au fost publicate în revista științifică Nature în 2021, capturând atenția comunității științifice mondiale. Un medicament pentru a face să crească dinții din nou ar fi revoluționar, oferind o soluție alternativă pentru persoanele care și-au pierdut dinții din cauza cariilor severe sau a bolilor dentare. 

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

În prezent, se lucrează pentru ca medicamentul să fie utilizat la om.

În prezent, se lucrează pentru ca medicamentul să fie utilizat la om.

[Sursa foto: Pexels.com]

În prezent, se lucrează pentru ca medicamentul să fie utilizat la om. Iar odată ce siguranța și eficacitatea acestuia vor fi asigurate, accentul va fi pus pe tratarea copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 6 ani care prezintă semne de anodonție, a relatat Mainichi.

"Sperăm să deschidem calea pentru utilizarea clinică a medicamentului", a precizat Takahashi.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si