Cutremurul din Turcia a pus la pământ numeroase clădiri și mii de oameni au rămas prizonieri sub ruine. Jurnalistul Ibrahim Haskologlu a povestit la BBC că oamenii îi trimit lui şi altor jurnalişti videoclipuri, mesaje vocale şi locaţiile lor, direct de sub dărâmături.

" Oamenii sunt încă sub clădirile prăbuşite, au nevoie de ajutor. Ei ne spun unde se află şi noi nu putem face nimic", a declarat Haskologlu, adăugând că Turcia are nevoie în acest moment de tot ajutorul internaţional pe care îl poate primi.

Cutremurul din Turcia a pus la pământ numeroase clădiri

Jurnalistul originar din Malatya, o zonă puternic afectată de cutremurele de luni, vrea acum să se întoarcă acasă pentru a ajuta acolo unde este nevoie.

Citește și: Carte de condoleanțe pentru victimele cutremurului, deschisă la Ambasada Turciei din București

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

De asemenea, în provincia Hatay, de la graniţa Turciei cu Siria, una dintre cele mai afectate regiuni, au fost surprinse imagini dramatice în cursul nopţii. În întuneric, un locuitor caută printre dărâmături. El crede că sub ele se află cineva în viaţă.

"Vorbeşte tare", imploră el.

"După cum vedeţi, este un cadavru aici. Este mort şi nimeni nu l-a scos. Iar vocea unei femei se aude de dedesubt", explică bărbatul.

Citește și: VIDEO- Medicii din Siria cer cu disperare ajutor: ”Țara noastră este deja distrusă de 12 ani de război"

"Oamenii îmi trimit mesaje vocale de sub dărâmături" - Mărturia impresionantă a unui jurnalist turc

"Oamenii îmi trimit mesaje vocale de sub dărâmături" - Mărturia impresionantă a unui jurnalist turc

Stare de urgență timp de trei luni

Starea de urgenţă este în vigoare trei luni şi este impusă în 10 provincii afectate de cutremur.

"Am decis să declarăm starea de urgenţă pe baza autorităţii care ne este dată de articolul 119 din Constituţie. Declarăm 10 provincii în care s-a produs cutremurul drept zone calamitate care afectează viaţa generală", a anunţat preşedintele turc. "Vom finaliza rapid procedurile prezidenţiale şi parlamentare cu privire la decizia privind starea de urgenţă, care va dura 3 luni şi acoperă 10 provincii în care s-au produs cutremurele", a spus Erdogan.

Citește și: Fotbalistul ghanez Christian Atsu a fost găsit sub dărâmăturile din Turcia

Bilanțul tragediei este în creștere de la o oră la alta

Ultimul bilanț prezentat marți seară indică cel puţin 6.326 de morți în Turcia şi Siria,t în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 care a lovit luni regiunea.

Ministrul turc de interne Suleyman Soylu a declarat marţi că numai în Kahramanmaras există 941 de clădiri prăbuşite total. Soylu a precizat că acest bilanţ nu include clădirile avariate, ci numai clădirile care s-au prăbuşit total în oraş. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si