Close sidebar
Close sidebar

Obicei straniu în unele sate din România. Unde țin localnicii rudele decedate

În satele de la munte din județul Hunedoara, membrii familiei sunt înmormântaţi chiar în grădina sau în curtea gospodăriei. Deşi pentru mulţi este o tradiţie complet ieşită din comun, localnicii din zonă consideră că aşa îi pot simţi mai aproape pe cei dragi care nu mai sunt printre noi.

Laura Macovei,

Obicei straniu în unele sate din România. Unde țin localnicii rudele decedate

[Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Astfel, prin acest obicei, cei vii și generațiile trecute ale familiei sunt aproape unii de alții. Localnicii spun că așa se păstrează mai bine amintirea și legătura cu străbunii.

Unul din motive este lipsa cimitirelor din sate 

Satul Târsa, din munții Șureanu, este situat la aproape 1.000 de metri altitudine într-o zonă numită, Platoul Luncanilor.

Citeste si: Un tânăr și-a lovit mama și bunica cu un topor. Era supărat că au refuzat să îi ofere bani

Casele sunt însă situate la mare depărtare unele de altele. Astfel, unul dintre motivele pentru care morții sunt îngropați lângă casă este lipsa cimitirelor care nu pot fi făcute pe versanții accidentați.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Vine preotul acasă la fiecare, îşi face treaba lui, slujbă şi tot ce trebuie şi asta e, ca şi la ceilalţi care sunt duşi în cimitir ”, spune Adrian Badea, un localnic din satul Târsa, potrivit Antena3.

Așa se întâmplă în mai multe sate din județul Hunedoara, chiar dacă au cimitire.

Explicațiile preotului

Ei vor să îi aibă pe membrii familiei aproape, în grădină sau într-un spaţiu apropiat gospodăriei.

Citeste si: Bilanț COVID-19 din 28 aprilie 2022, în România: 1.146 de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore

Uneori, spaţiul destinat cimitirului din jurul bisericii este foarte mic şi atunci unele cimitire, în momentul în care a avut loc o creştere demografică au fost realizate în altă parte ”, explică Daniel Iancu, cercetător științific Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI