Potrivit traditiei, in sambata invierii oamenii merg la biserica pentru a se spovedi şi a se impartaşi. Femeile termina curatenia şi fac ultimele pregatiri pentru masa de Paste. Vopsesc ouale, in cazul in care nu au facut acest lucru in Joia Mare, pregatesc cozonacii si pasca, drobul si friptura de miel. in plus pregatesc pentru intreaga familie hainele curate pe care acestia le vor imbraca la slujba de inviere.
La miezul nopţii, de invierea Domnului, preotul cheama credincioşii sa ia lumina. Acestia aprind lumanari si transmit, mai departe, lumina. Potrivit traditiei, este bine ca lumanarea de la inviere sa nu fie stinsa pana acasa. Resturile de lumanari de la Inviere sunt pastrate cu credinta, deoarece, in vreme de necaz ori grindina sau furtuna, acestea sunt de ajutor prin aprinderea lor si prin rugaciune.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Sambata Mare este marcata si de superstitii, traditii si obiceiuri ce incununeaza straduintele crestinilor din timpul Postului Pastelui.
Se spune ca cine se naste de Paste, cand se trag clopotele, va fi un om norocos de-a lungul vietii.
Pe de alta parte se crede ca sufletele celor care mor in Sambata Mare oscileaza intre Rai si iad, intre lumea viilor si lumea mortilor.