Close sidebar
Close sidebar

Obiceiuri și Tradiții în Vinerea Mare. Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă

A cince zi din Săptămâna Patimilor, Vinerea Mare este considerată zi de doliu pentru creștini, deoarece în această zi a fost răstignit pe cruce, batjocorit și biciuit Mântuitorul Iisus Hristos.

Alina Raducu,

Obiceiuri si Traditii in Vinerea Mare. Ce nu ai voie sa faci in Vinerea Patimilor [Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

În Vinerea Mare se ține post negru, adică toată ziua nu se bea decât apă.

Astfel, Vinerea Mare, preoții scot Sfântul Epitaf din Altar, acesta simbolizând mormântul Mântuitorului şi se aşază pe o masă în mijlocul bisericii, chiar lângă crucea care a fost scoasă din altar în Joia Mare.

Ce nu ai voie sa faci in Vinerea Mare

Tradiția spune că în Vinerea Mare nu se mai muncește pe câmp pentru diverse lucrări agricole, pentru că Vinerea Mare mai este numită și Vinerea Seacă, deoarece tot ceea ce se seamănă în această zi, nu rodeşte.

În Vinerea Patimilor nu se spală, nu se coase şi nu se face curăţenie.

Nu se sacrifică păsări sau animale, aşa că dacă doriţi să sacrificaţi un animal sau păsări pentru a avea produse din carne de Paşte, este bine să faceţi acest lucru din timp.

Din străbuni se spune că în Vinerea Patimilor nu este bine să mănânci urzici şi nu e să se consume oţet, pentru atunci când a fost răstignit pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, și i-a fost dat să bea oțet.

O superstiție spune că unii oameni evită să se tundă în Vinerea Mare, pentru că ar putea să le moară cineva din familie, însă de acest lucru se ține cont doar în anumite regiuni ale țării.

Citeste si: BREAKING NEWS! Cutremur în urmă cu câteva minute în România! Ce magnitudine a înregistrat și unde s-a resimțit- kanald.ro

Citeste si: Oana Lis, în doliu! Mesajul dureros transmis în urmă cu puțin timp: “Nu știi niciodată când vorbești ultima oară cu un om”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO Imagini din timpul cutremurului de 5,4 care a zguduit România. S-a simțit și în țările vecine- antena3.ro

Citeste si: Rugăciune în Vinerea Mare. Cum să te rogi în a cincea zi din Săptămâna Patimilor

Obiceiuri si Traditii in Vinerea Mare. Ce nu ai voie sa faci in Vinerea Patimilor [Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Se spală rufe în Miercurea Mare, Joi Mare, Vinerea Mare şi Sâmbăta Mare? Anunţul preoţilor

Traditii și Superstitii în Vinerea Patimilor

În Vinerea Mare, credincioşii merg la biserică cu flori aduse lui Iisus Hristos, iar apoi vor trece de trei ori pe sub masa cu Sfântul Epitaf. Trecerea pe sub masă de trei ori simbolizează patimile prin care a trecut Mântuitorul Iisus, când a cărat în spate propria cruce pentru răstignire.

Din moși strămoși știm că de Vinerea Mare, cel care se va scălda în apă rece de trei ori va fi sănătos tot anul, iar cei mai mulți dintre oameni obișnuiesc să se scalde în această zi pentru a nu avea parte pe parcursul anului de bube, friguri sau alte boli.

În dimineața din Vinerea Patimilor, casa trebuie afumată cu tămâie și înconjurată de trei ori, pentru ca relele să nu se apropie de ea.

Conform tradiției nu este bine să vopsești ouăle în Vinerea Mare.   În cazul în care nu ai făcut acest lucru în Joia Mare, mai poți vopsi ouăle doar sâmbătă.

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: VIDEO Imagini din timpul cutremurului de 5,4 care a zguduit România. S-a simțit și în țările vecine- antena3.ro

În această zi, femeile nu coc cozonaci, pâine sau orice altceva, pentru a nu arde mâinile Maicii Domnului, tot în acestă zi se spune că nu trebuie să se umple borș, ca să nu se scalde în el Necuratul.

Citeste si: Când se vopsesc ouăle de Paște 2021. Ziua în care este mare păcat să le încondeiezi

Totodată, dacă va ploua în Vinerea Patimilor va fi un an bun și mănos, iar dacă nu plouă, anul nu va fi unul cu multe roade

Potrivit traditiei, creștinii care respectă aceste interdicții vor fi ocoliți de boli și de rele.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI