Rămășițele umane analizate de savanți au fost recuperate din sutele de sicrie găsite în cimitirul Xiaohe din bazinul Tarim din China, în anii 1990. Pe capetele și gâtul câtorva dintre cadavrele mumificate se afla un material alb, despre care oamenii de știință nu au știut ce să creadă.

Citește și: VIDEO „Cred că este cel mai accesibil fel de mâncare”. Pizza, tot mai comandată în România

După 30 de ani de la descoperirea inițială, savanții au găsit un răspuns, folosind cele mai noi tehnici de analiză.

Oamenii de știință de la Academia Chineză de Științe au reușit să confirme ADN-ul de vacă și capră din substanța din epoca bronzului și să o identifice ca fiind brânză chefir, un aliment fermentat făcut cu boabe de chefir și un amestec de bacterii și drojdie.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Viața muncitorilor străini în România. Nepaleza care vrea să fie româncă și băiatul care simte că e singur pe lume- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

"Este cea mai veche mostră de brânză cunoscută descoperită vreodată în lume”, spune paleontologul Qiaomei Fu de la Academia Chineză de Științe.

"Alimentele precum brânza sunt extrem de greu de conservat de-a lungul a mii de ani, ceea ce face ca aceasta să fie o oportunitate rară și valoroasă”, a adăugat savantul.

Mumie veche de 3600 de ani din China

Mumie veche de 3600 de ani din China

[Sursa foto: Science Alert]

Analize ulterioare au arătat că brânza de kefir a avut niveluri ridicate de bacterii Lactobacillus kefiranofaciens, ceea ce indică faptul că acești microbi au fost importanți în fermentarea chefirului.

Aceste microorganisme sunt folosite și astăzi pentru a produce acest tip de brânză, potrivit Science Alert.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si