Obiectul găsit lângă mumiile vechi de 3.600 de ani din China i-a lăsat pe savanți fără cuvinte
O descoperire neobișnuită lângă mumiile vechi de 3600 de ani din China le deschide oamenilor de știință calea de a studia ceva nemaiîntâlnit până acum. Este inexplicabil cum s-a putut conserva o materie organică precum brânza fermentată atâta timp.
Author: Sorin Negru joi 26 septembrie 2024 , 15:40
Rămășițele umane analizate de savanți au fost recuperate din sutele de sicrie găsite în cimitirul Xiaohe din bazinul Tarim din China, în anii 1990. Pe capetele și gâtul câtorva dintre cadavrele mumificate se afla un material alb, despre care oamenii de știință nu au știut ce să creadă.
După 30 de ani de la descoperirea inițială, savanții au găsit un răspuns, folosind cele mai noi tehnici de analiză.
Oamenii de știință de la Academia Chineză de Științe au reușit să confirme ADN-ul de vacă și capră din substanța din epoca bronzului și să o identifice ca fiind brânză chefir, un aliment fermentat făcut cu boabe de chefir și un amestec de bacterii și drojdie.
"Este cea mai veche mostră de brânză cunoscută descoperită vreodată în lume”, spune paleontologul Qiaomei Fu de la Academia Chineză de Științe.
"Alimentele precum brânza sunt extrem de greu de conservat de-a lungul a mii de ani, ceea ce face ca aceasta să fie o oportunitate rară și valoroasă”, a adăugat savantul.
Analize ulterioare au arătat că brânza de kefir a avut niveluri ridicate de bacterii Lactobacillus kefiranofaciens, ceea ce indică faptul că acești microbi au fost importanți în fermentarea chefirului.
Aceste microorganisme sunt folosite și astăzi pentru a produce acest tip de brânză, potrivit Science Alert.