Uneori pare imposibil sa rezisti in fata "avalansei" lichide, frumos colorate si parfumate, care "invadeaza" paharul. Insa culoarea ademenitoare ascunde coloranti periculosi pentru sanatate, iar aroma imbietoare- concentrate pline de zaharuri.
Odata cu zaharul, vin si caloriile. Iar o sticla de jumatate de litru din aceasta licoare aduce cam acelasi numar de calorii precum un mic dejun sanatos.
Berea cu arome este, in teorie, o combinatie intre mai multe ingrediente, fiecare cu un rol bine stabilit.
In realitatea insa, proportiile sunt atat de dezechilibrate, incat rezultatul este departe de ceea ce ar trebui sa fie.
"Pe langa toate astea sunt si stabilizatori foarte multi, in asa fel incat berea sa nu fie tulbure si sa stea, bineinteles, cat mai mult pe raft", spune nutritionistul Lygia Alexandrescu.
Cand toate aceste substante sunt amestecate, produsul devine un cocktail aproape distrugator pentru organism, caci suprasolicita organele pentru a le metaboliza si declanseaza, rand pe rand, diverse probleme.
Tot aceste licori aromate sunt cele care declanseaza si tot felul de alergii si iritatii, cauzate de amestecul dintre alcool si stabilizatori.
Produsele de acest gen sunt preferate de o gama larga de consumatori, insa in special de cei tineri. Si desi efectele lor negative nu tin cont de organism, pericolele sunt cu atat mai crescute cu cat varsta este mai scazuta.