Experții în drept au precizat că OceanGate, compania care organizează expedițiile la epava Titanicului, ar fi protejată în cazul unor procese legate de dispariția submarinului Titan. Înainte de a se urca la bordul submersibilului, ei au semnat o declarație pe proprie răspundere, care menționa de multiple ori riscul decesului.

Eforturile pentru căutarea și salvarea turiștilor din submarinul dispărut par a fi în zadar, mai ales că, rezervele de oxigen s-ar fi terminat până în acest moment. 

OceanGate, protejată deorice procese legate de submarin

Experții în drept spun că OceanGate va fi aproape sigur protejată de orice procese viitoare care au legătură cu submarinul.

Citește și: Turiștii de pe submersibilul Titan ar fi putut muri în urmă cu câteva ore bune din cauza intoxicării cu dioxid de carbon: „Oamenii s-ar putea sufoca înainte ca oxigenul să se termine”

„Șansa ca membrii familiilor pasagerilor să aibă un proces de succes împotriva companiei este aproape de zero. Pasagerii au participat cu bună știință la o activitate extrem de periculoasă și și-au asumat cu bună știință un mare risc”, a declarat avocatul Sherif Edmond El Dabe, partener al El Dabe Ritter Trial Lawyers.

Pasagerii au plătit fiecare 250.000 de doalri pentru a face călătoria deosebit de riscantă la celebra epavă.

Ei au semnat o declarație pe propria răspundere înainte de a se îmbarca în călătorie, potrivit Insider.

„Toată lumea de la bord știa că aceasta nu era o vacanță sau o excursie turistică, iar declarația pare să fi precizat foarte clar riscul de deces de mai multe ori”, a declarat avocatul Miguel Custodio, co-fondator al Custodio and Dubey LLP.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Citește și: Conincidență stranie: Stră-strănepoata unui cuplu de pe celebrul Titanic este soția pilotului submersibilului dispărut

„Cu toții știați în ce vă băgați”

Un fost pasager al uneia dintre expedițiile similare efectuate în trecut, a declarat săptămâna aceasta că declarația pe care toți cei din submarin au semnat-o înainte de călătorie menționa foarte clar riscul de moarte, de trei ori numai pe prima pagină.

Un fost pasager al uneia dintre expediții a declarat săptămâna aceasta că declarația pe care a semnat-o înainte de călătorie menționa riscul de moarte de trei ori numai pe prima pagină.

„Semnezi o declarație care enumeră unul după altul modurile în care ai putea muri în timpul călătoriei. Așa că nimeni care se află în această situație nu a fost prins cu garda jos. Cu toții știți în ce vă băgați”, a declarat Mike Reiss pentru BBC. 

În cazul acestui tip de expediție privată, toți cei implicați „își asumă în mod intenționat tone de riscuri” și sunt în mod evident informați cu privire la numeroasele pericole. Toate aceste atenționări prevăzute în declarația semnată de cei cinci din submarin, face dificilă o eventuală judecată cu OceanGate în urma tragediei, potrivit El Dabe.

Citește și: VIDEO- În căutarea disperată a submarinului dispărut în Atlantic: Rămâne doar un strop de speranță în fața epuizării rezervei de oxigen

„Ar fi absurd ca familiile lor să se întoarcă și să dea în judecată compania pe care au angajat-o pentru a face scufundări la epava Titanicului”, a adăugat el.

Protecția juridică se extinde doar în măsura în care compania și-a informat pasagerii cu privire la diferitele riscuri cu care se confruntau la bordul submarinului.

În ce condiții poate fi contestată declarația pe propria răspundere semnată de turiști?

Stockton Rush, fondatorul OceanGate și unul dintre cei cinci pasageri dispăruți, au făcut mai multe precizări, de-a lungul anilor, despre reglementările în materie de siguranță. El a descris industria scufundărilor ca fiind una „obscen de sigură”.  De asemenea, Rush i-a spus jurnalistului David Pogue de la CBS în 2022 că „la un moment dat, siguranța este doar o pură risipă”.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Un fost angajat al OceanGate a declarat că a avertizat compania cu ani în urmă că submersibilul ar putea fi afectat de protocoale slabe de „control al calității și de siguranță”, de care „pasagerii nu ar fi fost conștienți”, potrivit unui proces din 2018 intentat de David Lochridge, fostul director de operațiuni maritime la OceanGate.

Citește și: La bordul submarinului dispărut în Atlantic se află cinci turiști, printre care un miliardar. Timpul de supraviețuire este limitat, iar în 96 de ore oxigenul se va termina

Lochridge ar fi fost concediat pe nedrept, după ce și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „refuzul” companiei de a efectua teste ale submarinului.

„Declarația ar putea fi contestată dacă se poate constata că OceanGate a fost neglijentă în modul în care a fost proiectată sau operată, iar acest lucru a dus la pierderea submersibilului”, a adăugat el.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si