"Din păcate, săptămâna aceasta am primit o veste proastă pe care speram să nu o auzim până în toamnă", a scris pe Facebook , miercuri seara, cercetătorul Octavian Jurma. 

Citeste si: OMS, anunț îngrijorător pentru populație: „Există posibilitatea ca variola maimuţei să se instaleze în ţări non-endemice”

Apariția în România a subvariantei de coronavirus BA.5, cea mai infecțioasă dintre versiunile actuale, ridică noi îngrijorări cu privire la valul 6 al pandemiei.

"Pandemia nu a luat decizia de a termina cu România"

„Avem confirmate în România primele 3 cazuri de infectare cu versiunea BA.5 a variantei Omicron. Dobândirea dominanței față de BA2 este doar o chestiune de timp acum. Iată că deși noi am luat decizia politică să terminăm cu pandemia, pandemia nu a luat decizia de a termina cu omenirea în general și România în particular”, a scris epidemiologul român.

Citeste si: Bilanț Covid 19, 6 iunie. 213 noi infectări în ultimele 24 de ore

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Potrivit lui Octavian Jurma, BA.5 este cea mai infectioasa dintre cele 3 versiuni (BA4, BA5 si BA2.12.1) care concureaza pentru suprematie in valul 6.

Din luna martie, OMS a introdus o nouă categorie VOC-LUM (ramuri VOC sub monitorizare). În doar câteva luni pandemia de COVID-19 a produs zeci de noi variante.

Imunitatea față de varianta BA.5 este foarte scăzută

Octavian Jurma avertizează că este "destul de probabil ca valul de toamna sa fie produs de una din aceste variante sau chiar de o combinatie a lor cum a fost cazul valului 5 (in care am avut BA1 si BA2 in succesiune rapida)".  

"Imunitatea fata de BA4 si BA5 dupa infectia cu versiunile precedente este foarte scazuta. Chiar si evaziunea imuna dupa vaccin este mult mai ridicata decat a BA1 si BA2. Aceasta inseamna ca populatia nevaccinata va fi foarte vulnerabila la infectie si totul va depinde in valul 6 de cat de severa va fi boala produsa", mai arată epidemiologul român.

Citeste si: Variola maimuței se răspândește rapid în Europa

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Jurma mai spune că BA5 și BA4 sunt suficient de infecțioase să producă un debut timpuriu al valului 6 în vară.

"BA.2 a produs cazuri mai grave decat BA.1 (se vede si pe curba din Romania) iar BA5 si BA4 par sa fie mai grave in modelele de laborator decat BA.2 dar nu la fel de grave ca Delta. Datele din Africa de Sud sugereaza ca BA5 este mai blanda decat BA1 cele din Portugalia ca e mai severa. BA5 si BA4 sunt suficient de infectioase sa produca un debut timpuriu al valului 6 in vara si de aceea e important sa urmariti situatia epidemiologica mai ales daca calatoriti in tari care iau in serios sanatatea publica si pot introduce certificatul verde de pe o zi pe alta", a precizat Jurma.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si