Close sidebar
Close sidebar

Medicul Octavian Jurma: E foarte posibil ca valul Omicron să fie un val al copiilor și tinerilor în România

Medicul epidemiolog Octavian Jurma atrage atenția că este foarte posibil ca valul Omicron să fie unul al copiilor si tinerilor în România, în condițiile în care primele indicii privind profilul demografic al valului Omicron duc către această previziune.

Sorin Negru,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Octavian Jurma critică decizia autorităților de la București de a trece la relaxări premature și spune că este aproape o certitudine că valul 5-Omicron va debuta în România la două săptămâni după deschiderea școlilor, deci în a doua jumătate a lunii ianuarie 2022.

Citeste si: Noul virus mutant, depistat în 57 de țări. Avertisment de la OMS: varianta Omicron devine dominantă în Europa în ianuarie

"Nu stim care va fi profilul demografic al valului Omicron in Europa, dar in Romania se pare ca deciza a fost luata sa repetam "succesul" din valul 4-Delta, asa cum era usor de anticipat avand in vedere ca ignorarea valului a fost decorata de Presedinte.

E foarte posibil deci ca valul Omicron sa fie un val al copiilor si tinerilor si in Romania", a scris Octavian Jurma pe pagina sa de Facebook.

Citeste si: Un singur elev a fost confirmat pozitiv, în urma testării, în această săptămână

Potrivit lui Jurma, noul val va fi alimentat în următoarele săptămâni de relaxarea, socializarea și vacanțele de Sărbători și ulterior de deschiderea școlilor în format fizic imediat după revenirea din vacanțe.

OMS: Noua variantă Omicron, dominantă în Europa în ianuarie

Noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost raportată până acum în 57 de ţări, a anunţat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Potrivit OMS, noua variantă de coronavirus  ar putea deveni dominantă în Europa  până la începutul lunii ianuarie.

Citeste si: Alexandru Rafila a vorbit despre relaxarea măsurilor de protecţie, de Sărbători

Jurma: "Omicron produce forme mult mai grave de boală la tineri decât Delta" 

Deși Delta este încă tulpina dominată în Romania, riscurile legate de valul următor sunt foarte mari pentru că Omicron "produce forme mult mai grave de boala la tineri decat Delta", atrage atenția Octavian Jurma.

Citeste si: Criss, dezvăluiri surprinzătoare despre sentimentele ei față de Antoni: „Aș simți să mă apropii de el din nou”. Cum reacționează Moldo: „Am fost luat de fraier”- kanald.ro

Citeste si: Fiica lui Ioan Crișan, reținută pentru omor calificat! Cât a plătit pentru atentatul cu bombă?!- wowbiz.ro

Citeste si: Un tănăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro

"Daca tulpina ancestrala "Wuhan" producea o mortalitate dupa o curba exponentiala cu varsta, urmatoarele versiuni au migrat progresiv spre varste mai mici", scrie Jurma.

Omicron este prima variantă de SARS-CoV-2 care este suficient de infecțioasă încât să străpungă și această barieră naturală, arată medicul român, și provoacă o curbă a internarilor în spitale de tip J, cu un număr mai ridicat de internări in intervalul 0-4 ani si 20-39 ani fata de intervalul 5-19 ani.

Citeste si: Lista completă a noilor măsuri de relaxare adoptate de CNSU pentru perioada Sărbătorilor- DOCUMENT

"Delta a produs deja mai multe decese in categoria 0-19 ani in Romania (21 decese) decat cele 3 valuri precedente (18 decese) desi a produs doar 75% din cazurile oficiale. Omicron poate tripla cu usurinta numarul de internari in spitale in aceasta catagorie, chiar daca inca putem spera ca nu va creste numarul de decese.

Ramane de vazut asadar daca romanii vor fi la fel de insensibili daca pandemia va incepe sa ceara tribut si dintre copiii nostri, cum au fost cand pandemia a decimat batranii nostri. Sa speram ca cei in varsta nu vor spune si ei "lasa ca mor doar tinerii", a mai scris epidemiologul român.

Citeste si: Masca de protecție nu mai e obligatorie în spațiile exterioare, cu excepția celor aglomerate- decizie CNSU

Ce simptome au pacienții cu varianta Omicron de coronavirus

Primele simptome constatate la pacienții noii variante de coronavirus, Omicron, cu peste 30 de mutații și declarată "îngrijorătoare" de OMS, par să fie   oboseala extremă și durerile musculare. 

Citeste si: Anunț important pentru elevele și studentele din țară! Noi tichete sociale de la Guvern- kfetele.ro

Citeste si: Cine este și cu ce se ocupă Diana, fiica Deliei Budeanu. Detalii neștiute despre primul copil al regretatei crainice TV- radioimpuls.ro

Citeste si: Un tănăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro

”Ceea ce îi aduce la cabinetul meu din Pretoria este oboseală extremă”, a declarat medicul sud-african care a descoperit noile mutații.

Citeste si:   Mai mulți pasageri care s-au întors din Africa de Sud în Olanda s-au infectat cu noua variantă Omicron

În afară de oboseală, ei suferă de dureri musculare, tușesc sec şi prezintă ”o mâncărime în gât”, a explicat Angelique Coetzee. Potrivit medicului, doar câţiva dintre aceşti pacienţi prezentau o febră slabă.

Majoritatea pacienţilor care s-au prezentat la cabinetul dr. Coetzee sunt bărbaţi în vârstă de până la 40 de ani, dintre care mai puţin de jumătate erau vaccinaţi.

Dr. Coetzee subliniază că se cunosc puţine lucruri despre cât de periculoasă este varianta omicron, pe care OMS a calificat-o ”îngrijorătoare”.

”Eu nu spun că nu există bolnavi grav”, însă, ”pentru moment, chiar şi pacienţii pe care i-am văzut şi nu erau vaccinaţi au simptome uşoare”, subliniază medicul din Pretoria.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI